Politiadvokat Monica Grøtte Estenstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyste i sommer at hun vil treffe den påtalemessige avgjørelsen i Northug-saken tidligst i slutten av august eller i begynnelsen på september. En innstilling i saken er nå klar, men saken er ikke sent til Sør-Trøndelag tingrett. Politiet har sendt den til Trøndelag Statsadvokatembeter.

Sendt fredag

- Saken med politiets innstilling ble sendt til statsadvokatkontoret på fredag, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til adressa.no.

- Hva er årsaken til det?

- Det er forhold ved siktelsen som det tilligger statsadvokaten å ta stilling til, svarer Soknes.

- Hvilke forhold ved siktelsen er dette?

- Det kan jeg ikke si noe om, sier førstestatsadvokaten.

Vil avvente påtalebeslutning

Det var søndag 4. mai skistjernen Petter Northug krasjet sin Audi A7 i et autovern i General Bangs vei på Byåsen i Trondheim.

Northug kjørte bilen sin rett gjennom en rundkjøring på Byåsen og ødela blant annet ei lysmast. Han dro fra stedet etter ulykken, mens en kompis som var passasjer ble sittende igjen i bilen. Han pådro seg lettere skader. Northug innrømmet etterpå at han hadde drukket alkohol i timene før bilkjøringen.

I en pressemelding fra Sør-Trøndelag politidistrikt står det at det vil bli fattet endelig påtalebeslutning når statsadvokaten har sett på saken.

Saken vil ikke bli ytterlige kommentert av Sør-Trøndelag politidistrikt før det er fattet påtalebeslutning.

- Trenger ikke være alvorlig

Nestleder og tingrettsdommer Berit Solseth ved Sør-Trøndelag tingrett forklarer at det finnes flere grunner til at en påtaleavgjørelse blir forelagt statsadvokaten.

- Det betyr ikke at saken er spesielt alvorlig av den grunn, sier hun.

Statsadvokaten stiller som aktor i alle saker hvor strafferammen er mer enn seks år, noe som kan gi befolkningen et inntrykk av at de bare er inne i svært alvorlige saker. Men slik er det nødvendigvis ikke.

Hun henviser til påtaleinstruksen hvor det fremgår at saker skal forelegges statsadvokaten når saken antas å ha særlig stor allmenn interesse eller når overordnet påtalemyndighet ellers har bestemt det.

- Må møte i retten

Petter Northug har også innrømmet fyllekjøringen, og det har ligget i kortene at saken går som tilståelsesdom.

- Men den som er siktet kan ikke bare be om tilståelsesdom, og så få det. Det er flere vilkår som må oppfylles, sier Solseth.

Man må gi en uforbeholden tilståelse innen retten som dekker de subjektive og objektive vilkårene for straff. Det betyr at siktede må møte i retten og gi en forklaring.

- De objektive vilkårene vilkårene for straff betyr at man må faktisk ha gjort det som står i paragrafen man er siktet for. Subjektive vilkår betyr at du må ha handlet med en nødvendig grad av skyld.

Kortere tid dersom tilståelsesdom

Dersom saken går som tilståelsesdom vil det bli vesentlig kortere tid for Northug å gjøre seg klar for rettsmøtet.

- Da kan man forvente at rettsmøtet blir berammet mellom tre til ti dager etter at Sør-Trøndelag tingrett har fått den fra påtalemyndigheten. Saker som har stor medieinteresse skal behandles på en skikkelig måte, og det må ikke være noen mistanke om at vi prøver å gjennomføre disse sakene under radaren. Saker må berammes i god tid før et eventuelt rettsmøte, forklarer Solseth.

I vanlig hovedforhandling er det vanlig at en rettssak går 2-3 måneder etter at tingretten får saken på bordet.

Tingrettsdommer Solseth sier også at de prøver å legge til rette for de som skal forklare seg så langt det lar seg gjøre innenfor rimelighetens grenser.

- Vi prøver å få til en dialog med den det gjelder slik at de føler seg velkommen til tingretten, og at de får saken raskest mulig ut av verden. Vi prøver å ta hensyn dersom det er tidspunkt som ikke passer for eksempel, sier hun.

Petter Northug har lagt kortene på bordet og innrømmet fyllekjøringen. Foto: richard sagen