Sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Eye Watch sa til adressa.no at babyshower har satt seg som en ny norsk tradisjon blant vordende mødre.

- Babyshower er en mulighet for å bejuble barnet man skal ha. Før fikk vi barnet, og det var det. Nå skal det feires, sier hun.

LES OGSÅ: - Babyshower er den nye norske tradisjonen

- Kan aldri vite resultatet

Det synes lederen av Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen bare er fint. Selv om barnet ikke er født, og man ikke vet om det vil gå bra.

- Man kan uansett aldri vite resultatet før barnet er født, og man kan ikke tenke på om fødselen går bra eller ikke. Livet er ikke forutsigbart, sier Jørgensen til adressa.no.

Oppmerksomhet

Hun har selv vært med datteren på babyshower, og opplevde sammenkomsten som sosial og hyggelig.

- Det er en fin markering, og jeg er ikke redd for å tenke at vi ikke vet hvordan det ender. Og skulle det eventuelt ikke gå så bra før eller under fødselen så trenger man også støtte fra sitt sosiale nettverk.

- Har du inntrykk av at det er blitt en tradisjon med babyshower?

- Ja, vi hører jo mer om det nå enn før. Men hvorvidt det er storbyfenomen eller ikke vet jeg ikke. På min arbeidsplass i Harstad hadde flere gravide sammenkomster før fødsel. Det handlet ikke om store gaver, men oppmerksomhet, sier Jørgensen.

- Barnet er uansett ønsket

Rachel Aunaas Hauan fra Trondheim er mammablogger og nettopp blitt trebarnsmor.

Hun har heller ingen betenkeligheter med babyshower uten å vite hva som vil skje de siste månedene av svangerskapet.

- Ettersom det arrangeres såpass sent ut i svangerskapet har man hatt en eller flere ultralyder som forteller deg barnets status. Og viser det seg at barnet ikke er funksjonsfrisk er det kanskje enda større grunn til å gjøre stas på mor i en vanskelig tid. Barnet er jo uansett ønsket og elsket, sier hun.

Bleiemotorsykkel

Hun oppdaget babyshower for cirka tre år siden, og nå er det blitt en vanlig feiring blant hennes venninnegjeng. Men hun ser også ulemper med det.

- Det er klart det kan gi kjøpepress hvis det eskalerer i størrelse og mengde, sier hun.

27-åringen har hatt babyshower i forkant av alle sine tre fødsler. Sist fikk hun bleiemotorsykkel.

- Det er fantastisk å ha så gode venner som viser at de setter pris på en, og som sier gjennom å stille opp at de fortsatt er her for meg selv om jeg har blitt travel trebarnsmamma. Jeg fikk mange fine gaver til babyen som da lå i magen og noe til meg selv, som blant annet parfyme og hudpleieprodukter. De hadde overrasket meg ute på en restaurant, så jeg koste meg med mine nærmeste venner og en deilig middag uten mann og barn, og mye jenteprat. Til babyen fikk jeg babystol, masse lekre klær og stelleprodukter, sier hun.

- Trenger ikke være dyrt

- Må man både ha babyshower og barselgave?

- Det forventes nok mer og mer at det arrangeres babyshower. I vår venninnegjeng er det da vanlig at man gir en liten gave til mor og til babyen som ventes. Personlig føler jeg at en gave i anledning babyshower er nok, men til mine nærmeste venninner så gir jeg også etter fødselen. Det er jo hyggelig å gjøre stas på dem, og feire at den lille har kommet.

- Hvor mye koster en babyshower?

- Det trenger ikke koste så mye om man delegerer oppgaver. Noen liker å styre, mens andre synes det er greit å kjøpe to flasker brus. Noen arrangerer det ute, mens andre har det hjemme hos seg selv eller den kommende mor. Gavene må jo ikke være dyre, det er ment som en oppmerksomhet til mor og barn, eller bare én av dem. Det er jo også mange som velger å kjøpe bare til mor eller bare til barnet. I flere anledninger har vi pleid å ha en «mammakurv» der alle skal legge en ting til en verdi av rundt 50 kroner, og velge fritt på gave til barnet. Noen synes jo det er stas å lage noe, mens andre liker å kjøpe. Hvis man snakker om 250 kroner per person inkludert mat og gave, så tror jeg man kommer langt, så lenge man ikke velger å spise ute.

Leder i Den norske jordmorforening, Kirsten Jørgensen. Foto: Den norske jordmorforening