Det var tidlig om morgenen 4. mai at skistjernen Petter Northug krasjet sin Audi A7 i General Bangs vei på Byåsen i Trondheim.

Northug kjørte bilen sin gjennom en rundkjøring på Byåsen og inn i autovernet. Han dro fra stedet etter ulykken. En kompis var passasjer og pådro seg lettere skader. Northug innrømmet etterpå at han hadde drukket alkohol i timene før bilkjøringen.

Politiet er ferdig med etterforskningen av saken, og politiadvokat Monica Grøtte Estenstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt sendte en innstilling i saken til Trøndelag Statsadvokatembeter i starten av forrige uke.

Kommer trolig i dag

I dag vil de trolig komme på med en påtaleavgjørelse i saken.

- Northug vil få forkynt hvilken avgjørelse vi har truffet i saken, så vil mediene bli orientert, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Han antyder at pressen vil bli orientert hvilken avgjørelse de har truffet tidlig på ettermiddagen i dag.

Det vil da komme frem hvorvidt Northug vil møte som tiltalt i retten når promillesaken kommer opp, eller om det er snakk om at skistjernen møter i retten i en tilståelsessak. Kommer saken opp i retten som en tilståelsessak vil Northug møte som siktet.

Slik er tilståelsessaker

I en såkalt tilståelsessak er det snakk om at retten behandler saken med en sterkt forenklet fremgangsmåte, som bare kan brukes når bestemte vilkår er oppfylt. Blant annet må siktede gi en uforbeholden tilståelse og samtykke i at saken behandles på denne måten. I alle tilståelsessaker skal siktede gis strafferabatt som følge av sin tilståelse.

- Siktede må møte i tilståelsessaker. Det vanlige er at det foreligger dom samme dag som rettsmøtet, har politiadvokat Grøtte Estenstad forklart tidligere.

Promille på 1,65

Størrelsen på promillen vil ha stor betydning for hvilken straffereaksjon skiløperen vil få. Det er ifølge boken om Northug som kom i forrige uke kjent at promillen var 1,65.

- Vegtrafikkloven skiller ved promille over og under 0,5 promille. Over 0,5 er utgangspunktet at boten skal settes til 1,5 ganger brutto månedlig inntekt, har tingsrettsdommer Rune Lium ved Sør-Trøndelag tingrett uttalt tidligere.

Lium opplyste også at Vegtrafikkloven ble endret i 2012, slik at det normalt skal reageres med ubetinget fengsel når promillen er 1,2 eller høyere.