Petter Northug har i dag fått tiltaltebeslutningen forkynt. Northug kan risikere å miste førerretten for alltid.

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter holdt pressekonferanse klokka 16.00 tirsdag ettermiddag.

- Det er seks tiltalepunkter. Det er et punkt som går på promillekjøring, et som går på uaktsomhet, et annet punkt som går for kjøring i høy hastighet, et punkt som omhandler at han ikke har overholdt hjelpeplikten, forlatt ulykkesstedet uten å si fra til politiet og at han har forklart seg feil, ramser Soknes opp.

Soknes forklarer at han må forklare seg ekstra med tanke på hjelpeplikten, varselplikten og at han har anklaget kameraten for å ha kjørt ulykkesbilen.

Petter Northug godtar statsadvokatens tiltalebeslutning og ønsker at saken går som en tilståelsesdom i tingretten. Det opplyser hans manager til NTB.

- Falsk anklage tre ganger

Soknes sier at Northug får anledning til å gi en forklaring opp mot hver enkelt punkt i tiltalen.

Den kan fortsatt gå som tilståelsesdom. Saken vil kunne komme opp i tingretten innen to-tre uker. Dersom den går som hovedforhandling vil det være 2-3 måneder.

Northug har gitt falsk forklaring til politiet tre ganger etter at han krasjet i autovernet. Northug forklarte at det var passasjeren som var sjåføren. Soknes understreker at det er en falsk anklage, og ikke falsk forklaring som er det avgjørende i denne saken.

- Northug har erkjent at han satt bak rattet, men nå må han inn og forklare seg på nytt, sier Soknes.

- Det er generelt sett alvorlig å anklage noen for et kriminelt forhold som de ikke har gjort, fortsetter han.

- Var det en avtale mellom disse to?

- Det vil jeg ikke kommentere. Det ville vært et annet tiltalepunkt dersom noe sånt hadde skjedd, sier Soknes.

Halvt døgn før sannheten

Soknes ønsker ikke å kommentere når Northug skal inn til avhør, men han presiserer at det skal skje så fort som mulig.

- Det tror jeg er i både vår og Northugs interesse. Han vil nok ha denne saken fort ut av verden, sier han.

Soknes forteller at det ikke er tatt noe spesielle hensyn i denne saken.

- Det tok et halvt døgn før han ga en korrekt forklaring. Han forklarte seg to ganger om morgenen og en gang om formiddagen, før han kom tilbake og ga en riktig versjon, sier han.

Kan miste lappen for alltid

Formålet med ny forklaring er å få avklart om han erkjenner straffeskyld for de forholdene som er inntatt i tiltalebeslutningen og om han samtykker til at saken kan pådømmes som tilståelsessak, står det i pressemeldingen fra Trøndelag statsadvokatembeter.

Mangler det på ett eller flere punkter en skylderkjennelse, eller mangler samtykke til pådømmelse som tilståelsesdom, oversendes saken til Sør-Trøndelag tingrett med anmodning om at det berammes hovedforhandling. Soknes vil legge ned påstand om fradømmelse av førerretten for alltid

Det vil bli nedlagt påstand om at Northug mister retten til å kjøre motorvogn for alltid, ifølge tiltalten til statsadvokaten.

– En eventuell påstand om at han fratas retten til å kjøre bil for alltid, er en direkte konsekvens av å ikke å ha overholdt hjelpeplikten, forklarte Soknes.

Krasjet i autovern

Under pressekonferansen vil det komme hvorvidt Northug vil møte som tiltalt i retten når promillesaken kommer opp, eller om det er snakk om at skistjernen møter i retten i en tilståelsessak. Kommer saken opp i retten som en tilståelsessak vil Northug møte som siktet.

Bakgrunnen for saken er at Northug krasjet sin Audi A7 i General Bangs vei på Byåsen i Trondheim på morgenen 4. mai.

Northug kjørte bilen sin gjennom en rundkjøring på Byåsen og inn i autovernet. Han dro fra stedet etter ulykken. En kompis var passasjer og pådro seg lettere skader. Northug innrømmet etterpå at han hadde drukket alkohol i timene før bilkjøringen.

Slik er tilståelsessaker

I en såkalt tilståelsessak er det snakk om at retten behandler saken med en sterkt forenklet fremgangsmåte, som bare kan brukes når bestemte vilkår er oppfylt. Blant annet må siktede gi en uforbeholden tilståelse og samtykke i at saken behandles på denne måten. I alle tilståelsessaker skal siktede gis strafferabatt som følge av sin tilståelse.

- Siktede må møte i tilståelsessaker. Det vanlige er at det foreligger dom samme dag som rettsmøtet, har politiadvokat Grøtte Estenstad forklart tidligere.

Det var tidlig 4. mai at Petter Northug krasjet i autovernet på Byåsen. Han har innrømmet at han kjørte i beruset tilstand.