Klokken ni tirsdag morgen starter en stor andel bussjåførene i Trondheim den politiske streiken, der de demonstrerer sitt syn på foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

De tre påfølgende timene vil derfor en rekke busser stå i ro.

- Vi starter det som kan bli en langvarig kamp, varsler Ole Roger Berg i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening.

Mange ruter rammes

Ifølge AtB vil rutene 4, 5, 6, 7, og 9 bli hardest rammet av streiken.

- I tillegg vil enkelte avganger på andre ruter bli rammet, sier markedssjef Grethe Opsal i AtB.

Hvilke ruter dette gjelder har de laget en oversikt over, som du kan se på AtBs nettsider. I tillegg til dette kan en rekke andre ruter bli berørt.

- Det er vanskelig å si noe om alle avganger som blir berørt i dag. Det handler om hvordan operatørene vil disponere sjåførene som er tilgjengelig i morgen. Det vet vi ikke ennå, sier Opsal.

Vil ikke ramme passasjerer

Hun ber folk følge med på deres nettsider hvis de skal reise mellom ni til tolv tirsdag morgen. Hun opplyser også at bussene som allerede er i rute klokken ni, vil kjøre til endestasjonen for ruta.

- Det er vanskelig å si hvor mange av våre kunder som vil bli rammet. Men rutene som nå er innstilt brukes av mange passasjerer, sier Opsal.

Ifølge Berg er ikke deres mål å ramme passasjerene.

- Mellom ni til tolv er perioden med færrest avganger. Da starter vi etter rushtiden på morgenen og er ferdige før rushtiden på ettermiddagen, sier han.

Stor andel av sjåførene streiker

Han opplyser at nærmere 70 prosent av bussjåførene i Trondheim er organisert i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening. I tillegg har 45 andre fagforeninger eller klubber i området i og rundt Trondheim sluttet seg til aksjonen.

LO i Trondheim vil blant annet markere sitt standpunkt til de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven på Torvet tirsdag formiddag. Der vil det være flere appeller fra representanter i fagforeninger og fra politiske partier.

- Ettersom det er en politisk streik er de ikke alle sjåfører organisert hos oss pålagt å delta, men vi regner med at de fleste medlemmene vil det, sier han.

Frykter lovendring

Bakgrunnen for aksjonen er at bussjåførene frykter at endringer i arbeidsmiljøloven vil føre til «tilfeldige sprell fra arbeidsgiverne.»

- De foreslåtte endringene svekker arbeidstakerne ganske mye. Loven er ment for å verne arbeidstakerne i utgangspunktet, men hvis loven endres vil arbeidsgiverne få større spillerom, mener Berg.

Han frykter at den foreslåtte lovendringen vil føre til flere midlertidige ansettelser, lengre arbeidstid og mer søndagsarbeid.

- Dette er egentlig noe som angår alle som er ansatt i Norge, legger han til.