Adresseavisens fotograf ble tirsdag vitne til at en kvinne ble fanget mellom gjerdet på Stavne og et godstog som dundret forbi. Sammen med en annen kvinne skulle de tydeligvis krysse jernbanelinja fra Stavne kirkegård i retning Byåsen.

Mens den ene kvinnen snudde, ble den andre nærmest fanget mellom gjerdet og toget.

- Jeg kom meg ikke over, så kom toget, sa kvinnen selv like etterpå. Den farlige hendelsen kan du se i videoen ovenfor.

- Det er ulovlig å krysse jernbanesporet, så slike hendelser anmelder vi, sier Geir Revdahl, banesjef i Trønderbanen. Han har ansvaret for sikkerheten langs jernbanesporet.

Stadig flere tilfeller

Adresseavisen lot Jernbaneverket se videoopptaket fra Stavne.

- Et møte med toget betyr én ting hvis du blir truffet. Det er stort sett døden, sier en hoderystende banesjef. De er lei av at folk krysser jernbanelinja ulovlig og klipper hull i gjerdene langs sporet.

Nesten daglig får de inn meldinger om at folk krysser sporet ulovlig. I Jernbaneverket ser de at dette er en økende tendens.

- Vi har hatt 150 slike hendelser bare på Trønderbanen mellom Støren og Steinkjer så langt i år, forteller Revdahl.

Jernbaneverket ser særlig en økning i forhold til barn og ungdom som er langs sporet. Til og med juni så hadde de registert åtte tilfeller hvor det var barn langs Trønderbanen. Det er dobbelt så mange hendelser som i fjor på samme tid, påpeker han.

Belastning for lokførerne

- Slike hendelser er en belastning for våre folk, sier Bjarne Wist, direktør for info og strategi i CargoNet. Lokførerne på godstogene ønsker å få en slutt på dette.

- Når slike hendelser skjer, rapporterer lokfører det inn som en alvorlig hendelse. Rapportene sendes til Jernbanetilsynet, sier Wist.

I Jernbaneverket synes de også det er trasig for de som kjører lokomotivene.

- De har ingen mulighet til å bråbremse, selv om de ønsker det. Et godstog kan bruke 1200 meter på å stanse. Da er du sjanseløs, understreker banesjefen i Trønderbanen.

Skremt av hendelsen

- Vi er daglig opptatt med tiltak for å bedre sikkerheten for de reisende, naboene til banen og for våre ansatte. Da blir du oppgitt når du ser slike tilfeller, sier banesjefen.

Kvinnen som er anonymisert på videoen sa selv etter den dramatiske hendelsen:

- Aldri igjen.