Det var ikke bare det heftige tordenværet som smalt over Trondheim fredag kveld. Nå må Pyrogruppen Eksplosiv vente seg en henvendelse fra Trøndelag brann- og redningstjeneste etter fyrverkerioppskytingen i forbindelse med Researchers' night.

- Skal ikke sendes opp i kraftig vind

For selv om det ikke er meldt om hendelser i i forbindelse med oppskytingen, er ikke leder ved forebyggende avdeling ved Trøndelag brann- og redningstjeneste spesielt begeistret over å høre at fyrverkeriet gikk i lufta, til tross for det de fleste i Trondheim oppfattet som kraftig vind og uvær.

- Generelt kan jeg si at det skal aldri sendes opp fyrverkeri i kraftig vind. Det skriver vi også i tillatelsen sammen med flere andre krav som stilles, sier Anna Karin Hermannsen til adressa.no.

Les også: Advarer om høy vannstand

Vil ha redegjørelse

Hun varsler nå om at hun vil be om en redegjørelse for vurderingene Pyrogruppen tok i forbindelse med oppskytingen.

Fyrverkeriet var en grand finale for ungdommene på Reaserchers' night. I programmet står det: «Til slutt går vi utenfor Realfagbygget på anvist område for å runde av kvelden sammen på en fargesprakende måte. Det vil bli fyrverkerishow ved kveldens ende, i regi av Pyrogruppen Eksplosiv (hvis været tillater det)».

- Så dere syns været tillot oppskyting?

- Først og fremst: Stormvarselet i Trøndelag gjalt for kysten. Ikke Trondheim. Vi fulgte nøye med på vindforholdene og hadde løpende kontakt med meteorolog. Der vi befant oss, på parkeringsplassen mellom Lerkendal stasjon og byggteknisk på sørsiden av Realfagsbygget, var det vareierende forhold. Og akkurat da vi fyrte av, var det lite vind og greit å skyte opp, sier leder for gruppen, pyrotekniker Yngve Hereide.

Reaksjoner på Twitter

På Twitter er det mange som ikke er helt enig eller i alle fall skeptiske til vurderingen:

«Hvem var det som mente det var en god idé å sende opp stort fyrverkeri midt i en tordenstorm?! #trondheim #storm»

«Fyrverkeri sendes opp i uvær? #trondheim»

«Fyrverkeri over et vindfullt Trondheim... Hvor og hvorfor?»

«Hører jeg fyrverkeri i Trondheim, eller noe annet? Er jo fåkkings mye vind?!»

- Sterk vind rett før og rett etter

Hereide sier pyroteknikerne var forberedt på å pakke sammen, men at forholdene ble vurdert som egnet i de siste minuttene før oppskyting.

- Vi rigget opp og hadde avtale om å ta avgjørelsen om det ble oppskyting eller ikke rundt klokken 22.00. Rett før oppdragsgiver ringte, lå treene flate i vinden. Men to minutter før avgjørelsen skulle tas, løyet det og var nesten vindstille. Da var det opp til oss, og siden vinden hadde løyet var det ok forhold, sier han.

Han vil påpeke at Pyrogruppen både har erfaring og kunnskap om vurdering av værforhold og hva som er forsvarlig meteorologiske forhold for oppskyting.

- Vi hadde ikke skutt opp hvis vi hadde vært i tvil, sier Hareide.

Vind i Trondheim

Han anslår at hele oppskytingen tok tre-fire minutter og at det like etter de var ferdige, ble vindfullt igjen.

Ifølge Meteorologisk institutt ble det i 22.30-tiden fredag kveld målt kastevinder på 14,9-15,9 knop på Voll i Trondheim. Også de understreker at det kan være store lokale forskjeller.

Ser frem til å redegjøre

Pyrogruppen føler seg sikre på at det ikke var uforsvarlig.

- Vi fyrte av første salve for å se om det var noen problemer. Det var det ikke, så vi fortsatte og opplevde ikke noen problem. Det at det lynet og regnet i området, spilte ingen rolle. Det er kraftig vind som ville vært et problem. Men det var det altså ikke akkurat da, sier Hereide.

- Hva tenker du om at dere nå må forklare dere for brannvesenet?

- Veldig fint. Vi ser frem til det. Vi har også film av dette fyrverkeriet som viser at det gikk problemfritt, sier Hereide.

Kan ha konsekvenser for neste gang

Ved forebyggende avdeling hos brannvesenet i Trondheim, sier Anna Karin Hermannsen dette om hvilke konsekvenser det kan få, dersom forklaringen ikke er god nok:

- Studentene bruker å være ganske nøye med å følge retningslinjene og kravene vi stiller for oppskyting. Nå vet jeg ikke nok om dette tilfellet til å si om det vil få noen konsekvenser, men gererelt er det slik at hensynet til brannvern og personsikkerhet er så strengt at vi må vurdere om vi skal gi tillatelse neste gang de søker.