Kommunalråd Merete Baustad Ranum (H) fikk tirsdag med seg et enstemmig formannskap på å etablere et akutteam som kan bidra til å redusere den store veksten som har vært av akuttvedtak den siste tiden. Rådmannen skal se om det kan være hensiktsmessig å inngå samarbeid med andre kommuner om en slik innsatsordning.

Adresseavisen skrev i forrige uke at nesten halvparten av alle fosterbarn i Trøndelag får for lite tilsyn. De fem siste årene har situasjonen aldri vært verre. Fosterbarn skal ha minst fire tilsynsbesøk årlig. I spesielle tilfeller er to besøk tilstrekkelig. Det er kommunen fosterbarnet bor i som har ansvar for tilsyn.

Mange akuttplasseringer

Første halvår i år har det i Trondheim vært mer enn en dobling i antall akuttplasseringer. Rådmannen må nå fremme en sak for formannskapet, der årsakene til at enkelte barn opplever gjentatte flyttinger blir drøftet, og man må se hva som kan gjøres for å redusere disse.

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) lurte på om ikke dette er barnevaktas ansvar. Baustad Ranum forklarte at dette vil være noe helt annet, tiltak som for øvrig har vært planlagt tidligere.

Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) fikk med seg SV, KrF, Sp og Miljøpartiet De Grønne på å foreslå at rådmannen setter inn tiltak for å lukke avvikene knyttet til tiltaksplaner innen utgangen av 2014. Forslaget ble enstemmig vedtatt i formannskapet.

Flere fosterhjem

Sentrum-Venstrepartiene har styrket budsjettet til fosterhjem med én million kroner for inneværende år. Midlene skulle styrke rekruttering av fosterhjem i og i nærheten av Trondheim kommune. Rådmannen må nå vise til hvordan disse midlene er benyttet i neste aktivitetsrapport.

Trønsdal fikk formannskapet med seg på at rådmannen, i samarbeid med Bufetat, skal se på mulige tiltak som sikrer at barnet beholder sitt bestående nettverk. I den forbindelse må også muligheter til akuttplassering innen familie eller vennekrets vurderes.

–Vi må hindre et barn må flytte tilbake til voldelige hjem, understreket Trønsdal.

Mister nettverket

Akuttplasseringer skjer i dag i for lang geografisk avstand til Trondheim og regionen, noe som medfører økt belastning for barna som mister sitt bestående nettverk, som skole, barnehage, fritidsaktiviteter og venner.

Ifølge en rapport fra rådmannen var totalt 995 barn under tiltak ved utgangen av juni, som er lavere enn samme periode i 2012 og 2013. Rapporten viser at antallet barn med hjelpetiltak i hjemmet holder seg høyt, og ga en andel på nærmere 57 prosent av alle barn under tiltak første halvår. Flere barn var plassert i fosterhjem og færre i institusjon enn på samme tidspunkt de to foregående årene, mens antallet akuttplasseringer var fordoblet sammenlignet med situasjonen i fjor.

Ola Hegvold951 98 687ola.hegvold@adresseavisen.no