Tidlig i september begynte tappingen av julebrusen til Ringnes E. C. Dahls bryggeri i Trondheim, og fra mandag 13.oktober får du kjøpt den i butikkene.

- Jeg har smakt den, og den smaker minst like godt som før, sier regionsjef ved Ringnes E.C. Dahls bryggeri, Arne Bartnes til adressa.no.

Kultdrikk

Siden 1979 har brusen vært en fast gjest i trønderske hus når det nærmer seg jul.

-Den ble en umiddelbar suksess, og er etter hvert blitt en kultdrikk i Trøndelag. Utseende og designet er den samme siden 1979, og det er ganske unikt i dagens samfunn, sier han.

Og legger til at designendring aldri er blitt vurdert.

- Vi tukler ikke med slikt. Det blir som om Rosenborg skulle spille med oransje drakter det. Utenkelig, sier han.

-Sterkt merkenavn

- Er det ikke for tidlig med julebrus 14.oktober?

- Nei. Det har vært slik i mange år, og kundene forventer at den kommer i oktober. Det er en enorm etterspørsel, og engasjementet er stort for denne brusen. Vi får ofte spørsmål i midten av desember om det er fare for om vi går tom, og om det bør hamstres, sier han.

Og innrømmer at han er litt overrasket over den store interessen, med blant annet egne Facebook-grupper som omhandler E. C. Dahls julebrus.

- Men det er jo et meget sterkt merkenavn. Spør du hva en trønder er stolt av er det Rosenborg og det lokale bryggeriet, sier Bartnes.

I år produseres 1 955 000 liter av den tradisjonsrike brusen, hvorav 750 000 er på 1,5 litersflasker. Resten er på den gode gamle 0,33 liters glassflaska.

- Det er jo den som er den klassiske og originale julebrusen. I fjor solgte vi knappe 990.000 liter av 0,33, og det blir neppe mindre i år, sier han.

Utsetter juleølen

Hva så med juleølet? Jo, det kommer også, men ikke så tidlig som tidligere.

- I samarbeid med kjedene har vi bestemt at juleøl ikke skal ut på markedet før uke 46 (10. november, journ.anm.), sier Bartnes.

Alt i alt proudseres 1 955 000 liter av den tradisjonsrike brusen. Foto: Håvard H. Jensen
Regionssjef ved Ringnes E.C. Dahls bryggeri, Arne Bartnes Foto: Privat