43-åringen er også tiltalt for at han ikke varslet politiet om ulykken.

Det var 31. oktober i fjor at en 68 år gammel mann ble funnet død i veikanten ved fylkesvei 707 på Leinstrand. Før ulykken hadde 68-åringen vært på besøk på en gård like ved ulykkesstedet, som ligger tett inntil fylkesveien. Mannen skulle en kort tur ut, men kom ikke tilbake. De som var på gården begynte da å lete og fant ham død. Bilføreren var stukket fra stedet.

– En alvorlig tiltale

Ifølge tiltalen mot den østeuropeiske sjåføren, var han ikke tilstrekkelig oppmerksom og avpasset ikke farten da han i 19.30-tiden denne kvelden ble blendet av lysene fra en møtende bil. «Han kjørte på NN (navnet på den omkomne journ.anm.) som gikk eller sto i veibanen», heter det i tiltalen. 68-åringen døde straks av knusningsskader som følge av påkjørselen.

Etter ulykken kjørte 43-åringen fra stedet. Det ble igangsatt en omfattende politijakt, og sjåføren ble pågrepet dagen etter i den kollisjonsskadde bilen.

– I og med at sjåføren var siktet for bildrap, hvorfor ble han ikke tiltalt for dette?

– Høyesterett har sagt at en uoppmerksomhet som enhver type bilist kan gjøre seg skyldig i fra tid til annen, ikke nødvendigvis utløser straffansvar for bildrap. Påtalemyndigheten har etter en helhetsvurdering landet på at tiltaltes uoppmerksomhet i denne saken, ikke var av en slik grad at han kan tiltales for bildrap, forklarer politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han poengterer imidlertid at det likevel er snakk om en alvorlig tiltale.

– Mannen er tiltalt for en uaktsomhet i trafikken, som gjør at en person dør, sier Oldren.

– Trodde han kjørte på et dyr

I forbindelse med pågripelsen viste 43-åringen frem et polsk førerkort til politiet. Etterforskningen har avdekket at dette var falskt. Mannen tiltales derfor for å ha forfalsket et offentlig dokument samt for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort.

Når østeuropeeren møter i retten, må han også gi en forklaring på hvorfor han ikke varslet politiet om ulykken – noe han også er tiltalt for.

Forsvarer Tore Angen har ennå ikke gjennomgått tiltalen med sin klient, og kan ikke svare på hvordan han stiller seg til anklagene. Angen har tidligere opplyst at 43-åringen trodde han hadde kjørt på et dyr.

– Han hørte at det smalt, og derfor stoppet han noen meter etter. Da han gikk ut av bilen så han ikke noe spesielt, så han kjørte videre, sa Angen.