- Jeg har fått nyheten, men jeg er ikke orientert om bakgrunnen, sier generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, til adressa.no.

Han var på en konferanse i regi av Røde Kors på Brattøra i Trondheim da han fikk beskjeden om Høyres nei til OL i Oslo i 2022.

- Du må gi meg to minutter til å orientere meg, sa Andersen, før han forlot konferanserom 3A og forsvant inn i korridorene på hotellet.

Da han litt senere kom tilbake, hadde han følgende å si om OL-neiet.

Erkjenner nei

- Jeg har blitt informert om det, så det tar vi til etteretning. Vi har hatt tro på prosjektet, og har ment at det har vært både viktig og riktig for norsk idrett. Det ble som det ble.

- Er prosjektet helt dødt nå?

- Ja, nå skal idrettspresidenten og byrådslederen i Oslo ha en pressekonferanse i Oslo klokken 19.30, så jeg vil ikke forskuttere noe. Jeg venter til de over meg har talt, sier Andersen.

- Men du har vært en profilert mann på ja-siden. Er du skuffet nå?

- Ja, nå har jeg vært lenge i idretten og vant til å ta både seiere og nederlag. Jeg erkjenner at regjeringen, med Høyre og Fremskrittspartiet, har sagt nei og stopper denne prosessen.

Vil drive norsk idrett videre

- Nå er det stortingsgruppa til Høyre som har sagt nei. Og regjeringen har ikke formelt sagt nei ennå.

- Nei, men alt ligger til rette for det. Så i denne saken er det to sider av samme sak, sier Andersen, og fortsetter:

- Vi har hatt tro på prosjektet og jobbet hardt for å fått dette til. Men jeg tar til etterretning de kritiske og negative strømningene som har vært. Så kommer norsk idrett til å leve videre, og den skal vi drive videre. Vi skal ha et ungdoms-OL i Lillehammer i 2016. Så kommer vi til å delta i OL Kina eller Kashakstan i 2022.

IOC-kritikken

- Én av de tingene Trond Helleland sa på Høyres pressekonferanse var at kravene fra IOC gjorde at mange i stortingsgruppa var kritisk. Hva tenker du om kritikken av IOC?

- Nå avventer jeg en videre evaluering. Nå er ikke tiden inne for å gå inn i den materien. Vi har fra offisielt hold i Norges idrettsforbund spilt inn viktige elementer i det som nå er Agenda 2020, altså moderniseringsprossessen av IOC. Så får vi jobbe inn mot IOC fra en annen posisjon enn å være arrangør av de Olympiske leker. Og jeg tar til etteretning at vår øverste valgte ledelse i dette landet har sagt nei.

- Hva legger du i negative strømninger?

- Det sa jeg for så vidt i debatten her i Trondheim. I folket har det vært en sterk negativ strømning mot OL. Og det har vært en rekke politikere som har uttalt seg negativt til et OL.

- Avslutter sammen

- Burde dere ha innsett tidligere at dette prosjektet var dødt, da det i folket var så sterke negative strømninger som dere oppfattet?

- Nå har vi hele tiden jobbet for å få et ja. Vi har jobbet på mandatet som idrettstinget har gitt oss. Og jeg vil ikke gå inn å spekulere i det nå. Søkerkomiteen bestående av Oslo kommune, Norges idrettsforbund og de andre samarbeidende kommunene har stått sammen om dette. Vi har sammen gått inn i dette og går sammen ut av dette, sier Andersen til adressa.no.