- Full jubel blant sørtrønder-representantene og statsministeren etter at det ble klart at ekteparet Moser vinner nobelprisen i medisin. Vi gratulerer, og bøyer oss i støvet! skriver stortingsrepresentant Sivert H. Bjørnstad (Frp) en en e-post til adressa.no.

Som flere har de nylig fått nyheten om at Edvard og May-Britt Moser er tildelt Nobelprisen i medisin, som de første nordmenn noensinne.

Statsminister Erna Solberg skriver følgende i en twittermelding til Mose-paret: - Takk for nervecellen jeg fikk på besøk hos dere, ser på den hver dag.

Henger høyest

Leder Trond Giske (Ap) i utdanningskomiteen, jubler over tildelingen til ekteparet.

- Jeg tror ikke det går an å forstå hvor stort det er å bli tildelt nobelprisen i medisin. Dette er et forskningsfelt hvor hele verden legger ned enorme ressurser. For å bruke en sportsmetafor: Dette er å sette verdensrekord på 100-meteren. Ekteparet har jo tidligere fått priser, men Nobelprisen henger høyest. Det er ikke mulig å få større heder. Dette er en enorm inspirasjon for norske forskningsmiljøer, sier Trond Giske.

- Euforisk på St. Olav

St. Olav-direktøren setter også umåtelig stor pris på å ha Moser-paret som forbilder tilknyttet universitetssykehuset i Trondheim.

- Vi er euforisk glade og full av beundring. Det er en drøm som blir virkelig. Prisen kommer til å være en fantastisk inspirasjon for det integrerte universitetssykehuset i Trondheim. Dette vil sette oss på kartet og betyr mye for våre muligheter til å utvikle oss videre, sier administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital.

- Vi ønsker å ha et forskningsmiljø som presterer på høyt internasjonalt nivå. Dette er virkelig verdensmesterskapet. Det er ikke ofte at et universitet i Norge opplever å få en Nobel-prisvinner.

Ikke helt uventet

Helt overrasket er han likevel ikke.

- Det har fått en god del internasjonale priser, og det har vært snakk om at hvis et norsk miljø skulle få denne prise – ville det bli dem. Likevel er det helt utrolig når det skjer, sier Kvernmo.

- En enorm æresbevisning

Nobelprisen vil bety mye for både NTNU som forskningsuniversitet, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Han sitter selv i styret for laboratoriet, Kavli Institute for Systems Neuroscience Center for Neural Computation.

- Dette er aldeles fabelaktig. Det er en pris til to veldig dedikerte, kreative og interessante forskere, og til det fantastiske teamet rundt dem, sier fylkesordføreren. Han peker på at forskningen Moser-paret får prisen for er et lagspill der mange flinke forskere samarbeider.

Sandvik sier det ikke er oppsiktsvekkende at de to får prisen utfra forskningsresultatene de har fått frem, men sier de første reaksjonene handler om at paret er svært unge. Han fulgte prisutdelingen på tv og dette var også den svenske kommentatorens umiddelbare reaksjon. Sandvik

Grensesprengende

Han peker på at forskningen de driver er grunnforskning, og at det har skjedd grensesprengende mye på feltet siden starten i 2005.

- Demens og alzheimer er og vil bli et problem for samfunnet fremover. Noe av det som skjer for de som rammes er tap av stedsansen. Gjennom forskningen er det håp om å finne en metode for å motvirke det, sier Sandvik.

- Det er spesielt morsomt at de deler prisen med John O'Keefe, som er en venn og samarbeidspartner av dem. Jeg satt faktisk til bords med ham for et par uker siden da han ble tildelt Kavli-prisen, sier Sandvik.