Skistjernen flyttet til den 224 kvadratmeter store nyoppsatte boligen i sommer. Den hadde en prisantydning til 6 750 000 kroner, men med spesialtilpasninger har trolig prisen blitt noe høyere.

Skal vi tro flere advokater adressa.no har vært i kontakt med før rettssaken mot Northug, er sjansen stor for at nettopp dette blir hans fengsel.

Advokatene mener at Northug vil få en ubetinget fengselsstraff og at sjansen er stor for at han får sone med elektronisk fotlenke. Hva Northug blir dømt til avgjøres i Sør-Trøndelag tingrett torsdag.

- Northug vil få ubetinget fengselsstraff, anslagsvis et sted mellom to til fire måneder. På bakgrunn av en viss oppmykning i praksis i senere tid, anser jeg nå at Northug har forholdsvis gode muligheter for å få fotlenke, mener advokat Carl Bore.

- Blir straffen under fire måneder, er det sannsynlig med fotlenke, svarer trafikkadvokaten Jon Swensen.

Også advokatene Tore Angen og Christian Wiig mener at Northug har gode muligheter for å kunne sone med fotlenke.

- Jeg kan lett se for meg at det vil bli ansett som hensiktsmessig at Northug får sone med fotlenke for å sikre en positiv utvikling, mener Angen.

Opptil fire måneders fengsel

Ingen av advokatene adressa.no har vært i kontakt med er i tvil om at Northug får ubetinget fengselsstraff.

Advokat og ekspert på promillerett, Morten Johan Bjønnes, mener at det fullt mulig at Northug vil få straff på fire måneder eller noe mindre. Den profilerte advokaten, Harald Stabell, mener at Northug vil få ubetinget straff på flere måneder.

Angen ser for seg en dom på ubetinget fengsel på tre-fire måneder, mens Wiig antar at Northug får en dom på 60 dagers fengsel.

Swensen mener det er vanskelig å antyde noe sikkert om lengden på fengselsstraffen fordi den falske anklagen Northug er siktet for kan føre til alt fra noen dager til flere måneder i tillegg i straffen.

- Før det ble kjent at Northug var siktet for falsk anklage, mente jeg riktig straff i henhold til praksis ville være halvannen til to måneder, sier trafikkadvokaten.

- Det som er vanskelig i denne saken er den delen som angår falsk anklage som er fremsatt i fylla, fordi Northug ikke var edru da han ble avhørt, mener Wiig.

Kriminalomsorgen avgjør

Om Northug får sone med fotlenke er noe som Kriminalomsorgen avgjør. Dette er altså ikke noe skistjernen kan bli idømt i retten torsdag, men en soningsform han kan søke om etter å eventuelt ha blitt dømt til å sone i fengsel i retten.

Direktør i Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng, ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men sier at de generelt ønsker å få flest mulig til å sone med fotlenke, dersom de oppfyller kriteriene for å få det.

- Vi ønsker å avlaste fengselsplasser. Kravene er at domfelte har egnet boforhold, at vedkommende kan møte på arbeid eller utdanning på dagtid og at domfelte er villig til å undergi seg et kontrollregime. Vedkommende må heller ikke sone for en alvorlig dom, sier hun.

- I promillesaker hvor personer er dømt til fengsel inntil fire måneder er det typisk at vedkommende kan sone med fotlenke, legger hun til.

Utsikt til hjemmebanen

Om Northug får sone i sin nye bolig vil han bli pålagt et strengt kontrollregime, med inne- og utetider, som må følges til punkt og prikke.

Fotlenken vil registrere om han forlater hjemmet eller om han tar seg en tur på den 40 kvadratmeter store takterrassen på nyhuset. I tillegg er det rusforbud, og Northug må møte opp til planlagte ruskontroller og kan i tillegg få uanmeldte besøk fra Kriminalomsorgen under soningen.

Om soningen vil bli avviklet i fotballsesongen kan Northug følge med hjemmekampene til Mosvik fra den nye boligen. Northug har nemlig fått utsikt over fotballbanen på Dalgård, som er hjemmebanen til laget Northug har spilt mange kamper for.

Det er derimot mye som skal til for at Northug kan få utsatt soningen.

- Det er strenge kriterier for å få soningsutsettelse. Normen er at dommer skal iverksettes innen 60 dager. Når det kommer til fotlenkesoning er det ikke soningskø, men det kan ta litt tid å få vurdert søknaden, sier Midtlyng.

ADRESSA PLUSS: Fraråder Northug tilståelsesdom

- Vil få 250 000 i bot

I tillegg til fengselsstraffen er det også et spørsmål om hvor lenge Northug vil miste føreretten og hvor stor bot han kan bli idømt. Det er antydet at boten vil ligge på en halvannen måneds bruttolønn, men hvor mye Northug tjener er ukjent. Det kan derimot se ut til at bota kan bli skyhøy.

- Boten antar jeg vil ligge på omtrent 250 000 kroner, mener Wiig.

Hvis ikke Northug får innvilget søknad om å sone med fotlenke vil han trolig måtte sone i Verdal fengsel. Der er det i dag en ventetid på 60 dager for å sone.

Northugs advokat, Rasmus A. Brodtkorb, ønsker ikke å kommentere saken.

Fra sju-millioners boligen kan Northug følge med hjemmekampene til Mosvik. Foto: Frank Lervik