Da drosjesjåføren møtte i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag i forrige uke ba han om å bli frifunnet. Han hevdet at han handlet i nødrett da han råkjørte over Kroppan bru 12. februar i år.

Denne onsdagskvelden var drosjesjåføren på jobb da han fikk beskjed fra moren sin om at faren hans, som lå på St. Olavs Hospital, var døende. Sammen med moren satte derfor taxisjåføren kursen mot sykehuset i drosjen.

Varslet taxisentralen

I retten forklarte mannen at han ikke var klar over hvor fort han kjørte på vei nedover. Dette fordi han hadde oppmerksomheten rettet mot moren, som var helt hysterisk i bilen. På vei mot Øya, ringte den tiltalte mannen til taxisentralen og meddelte at han var i en nødssituasjon, og at han derfor kom til å kjøre raskere enn tillatt hastighet. Han ville snakke med faren sin en siste gang før han døde.

På Kroppan bru hadde politiet laserkontroll, og målte farten til 156 km/t i 80-sonen.

Sør-Trøndelag tingrett viser til at den som begår en straffbar handling for å redde noens liv, skal frifinnes. «Tiltaltes far var allerede på sykehuset og mottok behandling. Kjøringen hadde bare til formål å rekke frem til sykehuset før faren døde. Dette er ikke nødrett», konstaterer retten.

Politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt påsto i retten mannen dømt til ubetinget fengsel i 21 dager. Påtalemyndigheten mente også at mannen måtte fradømmes retten til å kjøre bil i 27 måneder.

Dissens i retten

Det var dissens i retten når det gjaldt straffeutmålingen. Fagdommeren mente i likhet med påtalemyndigheten at drosjesjåføren måtte dømmes til ubetinget fengsel. Flertallet, de to meddommerne, var imidlertid uenig. De mente at en betinget reaksjon var riktig, og det vises i dommen til de spesielle omstendighetene i saken - at sjåføren var under sterkt press og handlet i panikk.

Også når det gjaldt tapet av førerretten delte retten seg i et flertall og et mindretall. Fagdommeren var enig i aktors påstand, mens meddommerne mente at tap av førerrett i tolv måneder var tilstrekkelig. De vises i retten til at drosjesjåføren vil miste levebrødet hvis han er uten førerkort i lengre tid. I tillegg forsørger han sin mor, og dette vil også ramme henne.

Mannen dømmes dermed til betinget fengsel i 21 dager og taper førerretten i 12 måneder.

Politiatdvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt påsto i retten drosjesjåføren dømt til ubetinget fengsel i 21 dager, flertallet i tingretten var imidlertid ikke enig. Foto: Pål E. Solberg, Adresseavisen