Fredag i forrige uke ble 33-åringen fra Trondheim dømt til tvungen psykisk helsevern av Sør-Trøndelag tingrett, etter å ha begått to ulike forhold, henholdsvis ran og grovt ran.

Det grove ranet skjedde rundt midnatt 17. desember i fjor.

Stakk med kniv

33-åringen hadde bestilt drosje, og skulle til Byåsen. Da bilen nærmet seg Byåsen butikksenter ba tiltalte den kvinnelige sjåføren om å kjøre til en parkeringsplass i Fjellseterveien. Der sa han at det skulle befinne seg en rød sekk med penger, som han ville bruke til betaling av drosjeturen, ifølge dommen.

Da de ankom parkeringsplassen uttalte mannen: «Ikke trykk på knappen», og deretter: «Få pengene». Han dro deretter frem en kniv og en hammer. 33-åringen stakk kvinnen i hånden med kniven og slo henne deretter i ansiktet og skulderen med hammeren. Han uttalte også at han skulle drepe henne.

Den tiltalte jaget sjåføren ut av drosjen, før han stakk av med bilen og kjørte den til en annen adresse på Byåsen.

Sør-Trøndelag tingrett fant, etter å ha hørt de rettssakkyndige, at mannen var psykotisk da han utførte ranet. Han kan derfor ikke straffes, mener dommerne.

Viste sprøyte

Det andre ranet skjedde 14 august i fjor. Denne ettermiddagen oppsøkte 33-åringen Vitus apotek ved Migosenteret på Hallset. Han leverte to lapper til den ansatte i kassen, hvor det blant annet sto at han hadde en sprøyte som ga dødelige stikk. Han holdt samtidig i en sprøyte. Tiltalte fikk utlevert 200 tabletter med Dolcontin, et morfinpreparat før han stakk.

Også i forbindelse med dette ranet landet retten på at 33-åringen var psykotisk da det skjedde.

Av dommen går det frem at mannen også tidligere har begått ran. Høsten 2002 ble han siktet for et bensinstasjonsran i Oslo, og i april 2011 begikk han et drosjeran med kniv. Ved begge tilfellene ble det konkludert med at mannen var psykotisk.

Narkobruk

Det var i tenårene den tiltalte fikk psykiske problemer. På samme tid begynte han å bruke narkotika jevnlig, ifølge dommen. Siden 2000 har han vært i jevnlig kontakt med psykiatriske institusjoner.

På bakgrunn av alle voldsepisodene samt de rettssakkyndiges vurdering av gjentagelsesfare, mener Sør-Trøndelag tingrett at det er en nærliggende fare for at 33-åringen på nytt vil kunne begå en alvorlig forbrytelse som utsetter andres liv eller helse i fare.

Påtalemyndigheten ved førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, la ned påstand om at mannen måtte dømmes til tvungen psykisk helsevern. Det ble imidlertid en diskusjon i retten om psykiatrien alene kan ivareta samfunnsvernet etter kapittel tre i loven om psykisk helsevern, eller om 33-åringen skulle overføres til tvungen psykisk helsevern etter kapittel fem i samme lov. Sistnevnte innebærer at statsadvokaten får en sentral partsrolle og at påtalemyndigheten kan klage på vedtak om utskrivning til kontrollkommisjonen. hvis de mener at samfunnsvernet ikke er ivaretatt.

Må betale erstatning

Forsvareren mente i motsetning til førstestatsadvokaten at det ikke var nødvendig å gi påtalemyndigheten en partsrolle. Retten fulgte imidlertid Soknes' påstand.

«Den ekstra sikkerhet som ligger i dette, er nødvendig i denne saken for i ivareta det vern samfunnet har krav på», heter det i dommen.

I tillegg til dommen på behandling ble 33-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning på 40 000 kroner til drosjesjåføren som han ranet og utøvde vold mot.