Forrige lørdag gikk Trondheim kommune ut i media og ba innbyggerne om å spare på vannet i forbindelse med årets TV-aksjon. Dersom innbyggerne sparte på vannet ville det gi mindre kostnader for kommunen. Pengene som ble spart skulle gå til Kirkens Nødhjelp og deres vannprosjekter i åtte land. For hver kubikkmeter vann som ble spart, skulle Trondheim gi én krone til TV-aksjonen.

Åtte døgn med sparing

Produksjonssjef for vann og avløp i Trondheim bydrift, Odd Atle Tveit, kan avsløre at vannforbruket var lavere i forrige uke.

- Det ble brukt om lag 3500 kubikkmeter mindre vann per dag. Dermed blir beløpet 28 000 kroner dersom vi teller åtte døgn med vannsparing, forteller han til adressa.no.

- Resultat som forventet

Det er vanskelig å fastslå om det lavere vannforbruket skyldes oppfordringen, men Tveit håper at mange tenkte en ekstra gang før de satte på oppvaskmaskinen eller tok dagens andre dusj.

- Vi har aldri prøvd noe slikt før, og vi visste ikke helt hva potensialet var. Resultatet ble som forventet. Dersom man tenker at det kun er privatpersoner som har spart, utgjør det en reduksjon på ti prosent, forklarer Tveit.

- Tar vann for gitt

I Trondheim bruker hver innbygger i gjennomsnitt 150 liter vann per dag. Toalettspyling, dusjing, vasking av klær og skittent service fører til stort forbruk.

- Jeg håper en del tok budskapet innover seg. Vi var klar over at det kanskje ikke ville føre til så mye penger til TV-aksjonen, men vi ville også gjøre folk oppmerksom på vannforbruket sitt. Å ha vann er et gode som mange tar for gitt, mener Tveit.

Tveit tror fåtallet av kommunens innbyggere tenker over hvor mye som skal fungere for at vannforsyning og avløpssystem holdes i gang.

- Den dagen vannet er borte merker man hvor avhengig man er av tjenesten, sier han.