Boreroboten fra Sogndal og Norge har fått internasjonal oppmerksomhet, etter at gründerne i nLink nylig var deltakere i en RoboBusiness-konferanse i Boston, USA.

Se hva en borerobot er i vinduet over artikkelen

I konkurranse med 15 andre nystartende bedrifter gikk de av med seieren som beste startup-konsept. I tillegg stakk de av med den gjeve publikumsprisen for sin utvikling av en borerobot. Konkurransen ble avholdt 15. oktober.

- Det er jo veldig overraskende. Vi vet jo at vi har et godt produkt, men at vi skulle vinne i dette selskapet av gründere var veldig overraskende, sider daglig leder i nLink, Håvard Halvorsen fra Malvik.

- En av grunnene til at vi vant var at vi faktisk løser et konkret problem med roboten, og at det er et marked der, forteller han.

Konrad Fagertun og Jørn Sandvik Nilsson var de to fra firmaet som reiste til Boston for å representere firmaet.

Se her hvor glad Konrad Fagertun blir når de vinner.

Premien var hovedsaklig heder og ære, men den største gevinsten fikk de i form av oppmerksomheten.

- Vi hadde egen stand i Boston der vi fikk vist fram produktet for de som var tilstede. Dette er en viktig arena for oss siden robotmiljøet ikke er så stort i verden. I tillegg fikk vi kontakt med potensielle investorer. Dette kan bli en ekstra vei for oss inn i markedet i USA, sier daglig leder.

En del av premien var også konsultering med rådgivere i bransjen.

Utviklet på NTNU

Utviklingen av roboten kom igang da at Vintervoll tok kontakt med ingeniørene ved NTNU, etter oppføring av Sirkus Shopping. Der hadde de boret 250 000 hull i betongtaket for hånd, og kjente virkelig behovet for å få automatisert denne prosessen. nLink, Vintervoll og Innovasjon Norge står nå bak finansieringa av bore-roboten. Trolig blir den tatt i bruk på en byggeplass i Trondheim i første kvartal av 2015.

- Planen er at førsteutgaven av roboten skal i drift i februar. Deretter starter vi videreutviklingen, siden vi fortsatt er på prøvestadiet.

I Trondheim vil Vintervoll være det firma som disponerer en robot, mens Holen Installasjon i Sogndal nettopp har tegnet en avtale der.

Store mål

Gründerne fra NTNU er foreløpig bare i starten av prosjektet sitt.

- Norge er et prøvemarked, sier Halvorsen. Vi vet jo at behovet er like stort i utlandet og målet vårt er å komme ut på det internasjonale så raskt som mulig. Vi skal jo revolusjonere byggebransjen, avslutter han.

Jørn Sandvik Nilsson og Konrad Fagertun representerte nLink i Boston. Foto: PRIVAT
Håvard Halvorsen fra Malvik er daglig leder i nLink. Foto: PRIVAT