SFO-leder Tone Stubban på Brundalen frykter flere barn blir tatt ut av SFO hvis det nye budsjettforslaget blir vedtatt av politikerne.

LES PLUSS-KOMMENTAR: Ikke lett å være rød

- Ja, jeg tror noen familier vil trekke barn ut av SFO. Jeg tenker først og fremst på barna som det går ut over. De mister muligheten til å være sosiale i lek og læring med andre venner på SFO. I dag er hundre prosent av førsteklassingene, samt veldig mange av andreklassingene på SFO hos oss. De som drar hjem møter da ikke så mange klassekammerater hjemme i gata når det er SFO, sier Stubban.

- Hadde ikke råd

SFO koster i dag 1665 kroner måneden for inntil 12 timer per uke. For 12 timer og oppover koster det 2480 kroner. Familier som har barn i barnehage og SFO får 25 prosent rabatt på barn nummer to. Det er denne rabatten rådmannen nå foreslår fjernet i Trondheim kommune.

Stubban har selv opplevd et par barn som ikke har fått SFO-plass.

- Jeg så på en jente. Hun hadde ikke lyst å dra hjem da SFO-startet, men foreldrene hadde ikke råd. Det er jo i første klasse at barna etablerer vennskap og sosiale relasjoner, påpeker Stubban.

Kjell Grove er SFO-leder ved Flatåsen skole.

- Jeg skjønner at Trondheim kommune trenger å spare penger, men dessverre tror jeg noen slutter på SFO hvis søskenmoderasjonen fjernes, sier Grove.

- Risiko for færre brukere

SFO-leder Stian Rosvoll ved Strindheim skole er ikke begeistret for forslaget fra rådmannen.

- Jeg kan ikke si hva som vil skje hvis forslaget blir vedtatt, men det er en risiko for at man får færre brukere, sier Rosvoll.

Han ser ikke bort fra at noen foreldre vil kutte ned på timeantallet og gå for det billigste SFO-tilbudet.

- Hvis det skjer vil SFO-ene få mindre inntekter, fordi en stor del av våre inntekter nettopp er foreldrebetaling.

Han forteller at det også i dag er familier som faller mellom to stoler. Familier som har dårlig råd, men ikke dårlig nok til å få innfridd kravet om moderasjon på økonomisk grunnlag.

- I slike situasjoner er det opp til foreldrene å velge. Men det har skjedd at foreldre har ønsket SFO-plass, men ikke vært i stand til det økonomisk, sier Rosvoll.

- Dårlig argument

Han påpeker at SFO-tilbudet ved Flatåsen allerede har oppsigelser fordi foreldrene synes tilbudet er kostbart ut fra timeantallet. Han tror spesielt barn på tredje- og fjerdetrinn kan forsvinne.

- De aller fleste barna i disse trinnene har inntil 12-timerskontingent. Førsteklassinger går ikke hjem til tomt hus, men det kan fjerdeklassinger gjøre, i stedet for å gå på SFO, mener Grove.

Han synes heller ikke kommunens argument, med å sammenligne seg med andre storbyer som ikke har søskenmoderasjon, holder mål.

- Personlig synes jeg ikke det er et godt argument. Trondheim har stått frem som en barnehagevennlig by. Å ta fra familiene goder synes jeg ikke noe om, sier Grove.

Idiotisk forslag

- For et idiotisk forslag som nok en gang vil ramme de svake i samfunnet økonomisk. Så alternativet til de som da ikke har råd blir å ikke kunne ha SFO til barna sine, ergo heller ikke ha full jobb!? Hvor er logikken hen... ? De driver virkelig og skyter seg selv i foten her. De som er for slike forslag er da selvfølgelig de som har god råd. Blir kvalm når jeg leser slike responser. Lenge leve egoismen!! skriver Lise Marie Kirkhus i et innlegg på Facebook.

- Helt greit at folk betaler for tjenester de selv bruker, skriver Tommy Hammerhaug.

- Nå får de da for svarte begynne å skjerpe seg. Finnes det ingen andre å «ta fra» enn småbarnsforeldre i velferdslandet Norge? Temmelig usosialt, skriver Berit Lyng.

- Sterke småbarnsfamilier

- Småbarnsfamiliene hører jevnt over med til de sterke i samfunnet, ikke de svake. De er i sin beste alder og i inntektsbringende jobb. Hva syter man for? Har man valgt et liv med begge i arbeid, unger og aktiviteter kan det jo ikke komme som en overraskelse at det koster å få noen til å passe barna mens du er på jobb. Bruk heller pengene på de svake som ikke kan jobbe, de eldre og de som ikke klarer gjøre noe med livssituasjonen sin, skriver Jon Finnanger i et facebookinnlegg.