– Rådmannen foreslår en generell innsparing i skolen med 17 millioner. Det må vi sette mye inn på å unngå. Videre foreslås det at vi skal redusere antall barnehageplasser for de som ikke har lovfestet rett til plass med 100. Dette er endringer som koster mye penger, men i den politiske prosessen videre skal vi se på dette, sier Ottervik.

LES PLUSS-KOMMENTAR: Ikke lett å være rød

Politikerne har nå frist frem til 2. desember med å legge frem forslag til endringer på budsjettet. Bystyret banker det økonomiske opplegget for 2015 på møtet 18. desember. Frem til da skal de ulike samarbeidspartnerne i rådhuset finne frem til endringer de kan være enige om.

15 milliarder kroner

Råmann Stein A. Ytterdahl la frem sitt budsjettforslag for politikerne onsdag formiddag. Budsjettet har en ramme på nesten 15 milliarder kroner. 11,9 milliarder til drift av kommunens tjenester, og tre milliarder kroner til investeringer neste år.

– Jeg føler at de økonomiske utsiktene til Trondheim er rimelig trygge for neste år. Vi har en plan som er i balanse, og det finnes rom for å øke tjenestene på flere områder. Den store veksten kommer fordi byen vokser. Vi skal investere masse, men jeg er ikke bekymret for at gjelda øker. Vi har god kontroll, og har lagt til grunn en renteutvikling i årene som kommer som er over det Norges Bank har lagt opp til. Vi kan takle dette, sier Ytterdahl.

Må se på investeringene

Rita Ottervik og Geir Waage i Arbeiderpartiet er imidlertid ikke helt overbevist om at rådmannens ønske om investeringer på litt over tre milliarder neste år er riktig investeringstakt for kommunen.

– Vi må gå gjennom dette for å se om det er områder der vi kan dempe farten noe. Men vi er svært tilfreds med at rådmannen har klart å øke egenkapitalen i våre investeringer. Det er helt nødvendig å bygge flere skoler, barnehager og sykehjem siden byen vokser slik som den gjør, men vi må settes oss ned å se på om tempoet i alle investeringene rådmannen foreslår er helt nødvendig, sier Geir Waage (Ap).

Mer nøkternhet

Høyres gruppleder, Yngve Brox, er bekymret over investeringstakten som rådmannen legger opp til, og den økte gjeldsbyrden dette vil medføre. I rådmannens forslag legges det opp til å øke gjelden med ytterligere to milliarder kroner. Ved utgangen av 2018 vil Trondheim kommune ha en gjeld på over 17 milliarder kroner dersom rådmannen får gjennomslag for sin investeringsplan.

– Vi i Høyre er bekymret for gjeldsnivået. Gjelda er foreslått økt med 5,7 milliarder kroner de neste fire årene. Det er veldig mye penger. Det er ikke nødvendigvis slik at vi i Høyre er motstandere av de enkelte prosjektene som foreslås, men vi er sikker på at de må være mulig å bygge på andre måter, og bygge billigere, sier Brox.

Han etterlyser flere private aktører som kan bygge og drive skoler, barnehager og idrettsanlegg i årene som kommer. På den måten tror Høyre det lar seg gjøre å bygge langt billigere enn i dag.

– Det virker som om det politiske flertallet i Trondheim vil kjøre Mercedes hele tiden, mens vi i Høyre vet at det i de fleste tilfeller holder lenge med en Ford. Vi trenger ikke bygge så dyrt og fancy hele tiden, sier Brox.

Mye feil

Frps gruppleder, Elin Marie Andreassen mener det er mye som er feil i rådmannens forslag.

– Dette er et budsjettforslag med mye feil prioritering, sier hun.

Frp er aller mest provosert over forslagene til økt eiendomsskatt.

– Eiendomsskatten foreslås økt til 566 mill i 2015, og det legges opp til økning hvert eneste år, slik at den nærmer seg 600 millioner i 2018. Dette er kanskje den styggeste og mest usosiale formen for skattlegging, fordi den ikke tar hensyn til folks skatteevne. Med eiendomsskatten og kommunale avgifter ligger Trondheim over gjennomsnittet med tanke på avgiftsbelastning for innbyggerne. Det er ingen grunn til at det skal være sånn, og det burde i alle fall gitt seg utslag i en sterkere satsing på kommunens kjerneområder, sier Frps gruppelder.

I likhet med både Ap og Høyre er også Frp bekymret over rådmannens forslag om å kutte i skolesektoren med 17 millioner kroner neste år.

Mangelfull profil

Venstres Jon Gunnes sier han er mest skuffet over en manglende sosial profil i rådmannens forslag til budsjett.

– Jeg reagerer først og fremst på at rådmannen ikke tar grep for å gi brukerne av kommunale boliger et bedre tilbud. Vi bruker i dag inntil 200.000 kr på hotellovernatting til sosialhjelpsmottakere. Dette er feil bruk av fellesskapets penger, samt at det ikke gir et verdig tilbud til de som trenger det, sier han. Samtidig ser vi at barnetrygden fortsatt skal legges inn i beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, sier Gunnes.