– Jeg var på rett sted til rett tid, forteller hobbyfotograf Linda Bjørgan fra Trondheim om vinnerbildet, som viser en kamp på liv og død mellom en mink og ei måke.

Bjørgan var på kombinert foto- og ferietur til Lofoten og befant seg på kaia i Nusfjord for å ta bilder av det storslåtte landskapet da noe enda nærere fanget oppmerksomheten hennes.

Må være heldig

– Jeg ser en mink som bykser ut mot ei måke som nettopp har landet på vannet og tar nakkegrep med tennene. Det var utfordrende lysforhold med mørke skygger under kaia, men jeg fikk kastet meg rundt og justert utstyret. Jeg fikk en serie på syv-åtte bilder før minken og måka forsvant inn i mørket under kaia. Så jeg vet ikke utfallet av kampen, men det så ikke lyst ut for måka, forteller Bjørgan, som i tillegg til fine bilder fikk en flott naturopplevelse.

– Mange naturfotografer bruker lang til, de planlegger og venter. Men dette er noen som skjer der og da, og du må være heldig. Jeg skjønte at jeg hadde noe unikt, men det var først da noen fotovenner mente jeg måtte dele dem med flere, at jeg bestemte meg for å sende inn til konkurransen, sier hun.

Juryen: – Ikke sett maken

Juryformann Asle Hjellbrekke mener Bjørgans bilde er helt unikt.

– Vi har aldri sett maken til bilde noen gang. En mink som biter seg fast i en måke som er i live. Vi ser blod og et sterkt øye på fuglen. Bildet dokumenterer naturens gang. Det frarøver på en måte naturen noen av dens hemmeligheter, sier Hjellbrekke til NRK.

– Jeg ble lamslått da jeg fikk beskjed tidligere i dag. Når jeg ser de utrolige bildene som kom på andre- og tredjeplass og vet hvilke fabelaktige fotografer som har tatt dem, har jeg hatt flaks, sier en kledelig beskjeden Bjørgan.

Tradisjonsrik konkurranse

Konkurransen i regi av bladet Villmarksliv har det offisielle navnet «NM i naturfoto», men går under det opprinnelige navnet «Fotojakta» blant faste deltakere. Årets konkurranse er den 37. i rekken, noe som gjør den til landets eldste og største naturfotokonkurranse.

Hver måned plukker en jury ut de beste bildene og gir dem poeng og status som gull-, sølv- eller bronsebilder. I november kåres to vinnere – den som har tatt det beste enkeltbildet (årets naturbilde) og den som har samlet flest poeng gjennom året (NM i naturfoto).

Storeslem til Trondheim

I år ble det storeslem til Trondheim, også den sammenlagte NM-vinneren kommer fra byen, nemlig den erfarne naturfotografen Bernt Østhus.

Begge vinner dermed en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark, til en verdi av 35 000 kroner.

– Det blir fantastisk, jeg har vært inne og sett bilder derfra. Det er et spennende og flott landskap med et rikt dyreliv, blant annet bjørn, sier Bjørgan.

Selv har hun naturfoto kun som hobby, og satser ikke målrettet på konkurranser. Slik har hun tenkt å la det fortsette.

– For meg er gleden ved å være ute i naturen det aller viktigste, mener Bjørgan.

Fortsatt hobby: Linda Bjørgan har naturfotgrafering som hobby, og til tross for seieren kommer hun ikke til å satse mer målrettet på konkurranser. - For meg er gleden ved å være ute i naturen det aller viktigste, sier hun. Foto: PRIVAT