Det foreslår rådmannen i Trondheim.

Samtidig ønsker rådmannen å vedtektsfeste at barnehagebarn bør ha minimum tre uker sammenhengende ferie på sommeren.

Følg adressa.no på Facebook

Behov

I dag er det opp til barnehagene selv å avgjøre om de vil stenge barnehagen på sommeren. Det har ført til at noen har valgt å stenge i tre uker, mens andre har valgt å holde åpent hele sommeren.

LES OGSÅ (PLUSS): Barnehagen stenger dørene i sommer

Men en kartlegging av foreldrenes behov og ønsker, viser at i overkant av 20 prosent har behov for at barnehagen har åpent hele sommeren. Nærmere 80 prosent sier at de ikke har behov for barnehagetilbud hele sommeren.

- Med bakgrunn i at en stor andel av foreldrene melder behov for sommeråpne barnehager, burde Trondheim kommune ideelt sett legge til rette for at kommunale barnehager har åpent hele sommeren, skriver rådmannen.

- Ikke gjennomførbart

Likevel ender rådmannen opp med å foreslå at vedtektene for de kommunale barnehagene skal endres, slik at de kommunale barnehagene stenger i to uker på sommeren.

Bakgrunnen er blant annet en anbefaling fra enhetslederne i barnehagene. De mener det innenfor dagens bemanningsnorm og de økonomiske rammebetingelsene i barnehagene ikke er gjennomførbart å holde åpent hele sommeren.

Ved å stenge i to uker, vil det gi bedre økonomi, samtidig som det vil lette de ansattes ferieavvikling og bedre kvaliteten på tilbudet til barna gjennom hele året.

Kostbar løsning

Ifølge enhetslederne vil full sommeråpning koste mellom 80 000 og 100 000 kroner per enhet.

- Dersom barnehagen skal være åpen hele sommeren, øker vikarbruken både om sommeren og i løpet av året, fordi ferien til de ansatte i større grad må spres ut over hele året. Enhetslederne opplever dette som en stor økonomisk belastning innenfor dagens budsjettramme, skriver rådmannen.

Saken skal behandles i formannskapet tirsdag, og legges frem på bakgrunn av at bystyret i mai ønsket en vurdering av de praktiske og økonomiske konsekvensene med å holde barnehagen åpen hele sommeren. Politikernes utgangspunkt var at sommerstenging kunne legge begrensninger på foreldrenes mulighet til å ha sammenhengende ferie sammen med sine barn.