Er du en av de 23 500 som følger Sør-Trøndelag operasjonssentral på det sosiale mediet Twitter? Har du innimellom lagt merke til noen meldinger som går på rim, er i diktform eller har et morsomt ordspill? Da er sjansen svært stor for at operasjonsleder Ebbe Kimo er forfatteren bak disse meldingene.

- Da jeg begynte på operasjonssentralen høsten 2011, hadde jeg ikke noe forhold til sosiale medier. Men jeg fikk etter hvert et veldig positivt inntrykk av Twitter. Da jeg så hvordan Oslo politidistrikt jobbet med sin Twitter-konto, tenkte jeg umiddelbart at dette er en gavepakke til politiet, forteller Kimo.

Se video av operasjonsleder Ebbe Kimo som fremfører sine beste Twitter-meldinger.

Her er topp ti-lista over de mest populære Twitter-meldingene til operasjonssentralen i Sør-Trøndelag.

Dikt med enderim

Han mener politiet har en fin mulighet til å vise en litt annen side av yrket ved å legge ut humoristiske og litt kuriøse meldinger.

- Det er da nok negative saker om politiet. Behovet for å bedrive egenreklame er stort.

Operasjonssentralen i Sør-Trøndelag opprettet sin Twitter-konto i desember i 2011. Nå er det nedfelt i arbeidsinstruksen at operasjonslederne skal bruke Twitter til å informere om det som skjer.

Det tok litt tid før Kimo fant formen på Twitter, men nå kan det jevnlig komme gullkorn fra den kanten. Er han veldig inspirert, kommer det et dikt med enderim.

- Jeg tipper norsklæreren min er kjempeoverrasket! Jeg er absolutt ingen dikter eller poet. Det hender jeg får et innfall, og da skriver jeg et dikt på noen få minutter. Jeg har aldri skrevet dikt tidligere, bedyrer operasjonslederen.

Spurt om diktundervisning

- Det er ikke stor poesi, og det jeg skriver krever ikke store poetiske evner på noen måte. Men dattera mi kom hjem en dag og fortalte at læreren hennes hadde spurt om det var hennes far som rimer på Twitter. Dattera mi sa at det kunne nok stemme, og da spurte læreren om ikke jeg kunne stille opp i en norsktime og si noe om dikt. Men jeg har virkelig ikke peiling på hvordan dikt skrives, sier Kimo.

Da han begynte å skrive på Twitter hadde operasjonssentralen 14 000 følgere, og nå er det 23 500. Han forteller at han synes det er motiverende å få mange kommentarer på meldingene som er skrevet med «glimt i øyet». Han merker også at meldingene blir retvitret og får favoritt-status.

Adressa.no brukte verktøyet mytoptweet.com og viste topp 10-lista til Kimo. Han gjenkjente de fleste.

- Jeg har som mål at jeg aldri skal gå ei vakt uten å skrive noe på Twitter. Selv om det eneste som har skjedd er at noen har observert mye sau på veien. Men det er viktig å vise at vi lever og faktisk gjør noe. Så da blir det en melding om sauer da, forklarer 46-åringen.

- Flirer på jobb

Kimo har blant annet vært innom Heimdal politistasjon, Skaun lensmannskontor og Utrykningspolitiet. Han har vokst opp på Byåsen, og havnet til slutt i Trondheim i yrkessammenheng også. Nå jobber han på operasjonssentralen som er plassert på Sentrum politistasjon.

- Det er klart vi flirer på jobb vi også. Det er jo noen komiske situasjoner. Derfor er det fint å få litt humor inn i Twitter-meldingene. Dessuten avlaster det med tanke på mediehenvendelsene. Er du flink på Twitter, kan du spare noen minutter med telefoner fra media, forklarer Kimo.

Kimo har laget noen regler for seg selv og sine humoristiske meldinger.

- Jeg skal trø forsiktig. Jeg skal ikke drite ut folk eller være ondskapsfull. Og det er sikkert noen, både internt og ut i gatene, som mener at politiet skal holde seg for god til å vitse på Twitter. Jeg er helt uenig. Dette er min stil, sier han.

Foreløpig har ikke Kimo fått noen reaksjoner fra sine kolleger. Han har inntrykk av at folk mener han har holdt seg innenfor spillereglene.

- Jeg tror dette er bra for Twitter-kontoen vår. Men det som har slått meg er at folk er utrolig fascinert av dyr. Det skal ikke store saken til før det blir stort engasjement, mener Kimo.

La ut blotter-melding

En av hans mest minneverdige meldinger med rim handler om en blotter på Ladestien. Der var Kimo litt i tvil om hvor streken skulle gå.

- Jeg ble fornøyd med den. Noen kan bli redd og utrygg av en blotter, men der forsøkte jeg å ufarliggjøre det litt. Man må huske at politiet vet veldig mye mer om sakene enn det vi forteller. Folk skal ikke bli redd for å gå på Ladestien. Men samtidig tar vi sånt på alvor, for vi tauet ham jo inn, forklarer Kimo.

Blant kollegene på operasjonssentralen er det ingen som har planer om å gi Kimo noen konkurranse.

- Jeg har ingen forventninger om at noen andre skal holde på sånn som meg. Det viktigste er å vise at vi bruker Twitter, og at våre følgere vet at det kommer ut meldinger. Hvis du vet at det innimellom kommer gullkorn, blir du fristet til å følge oss videre. Dessuten får politiet vist at yrket vårt består av svært mange forskjellige utfordringer.

- Hadde folk sittet på operasjonssentralen, hadde de trolig fått sjokk. Det kommer inn noen svært spesielle meldinger iblant, sier han.

Følg adressa.no på Facebook

Løser saker via Twitter

Kimo håper at Twitter blir oppfattet som en god kanal ut mot publikum og media, og at det også blir en del av politiets ansikt utad.

- Jeg får hele tiden Twitter-meldinger tilbake, og mange er nok skrevet for at jeg skal bli provosert. Men jeg lar meg aldri lokke til å svare. Jeg har også opplevd at saker har blitt løst ved hjelp av Twitter. Noen ganger er det vanskelig å vite hvor mye man skal legge ut, som for eksempel et bilde av en savnet person. Det blir alltid i samråd med familie, sier Kimo.

Twitters inntog i politiets arbeidsoppgaver har vært et tema blant politifolk. Debatten har handlet om hvordan politidistriktet skal bruke det sosiale mediet.

- Jeg synes det skal gjenspeile hva vi gjør i hverdagen. Vi gjør mer enn å pågripe folk som er i en slåsskamp. Det blir opp til den enkelte operasjonsleder å finne sin stil. Noen er mer saklig, mens jeg liker å farge stoffet litt, innrømmer Kimo.

- Må ha selvironi

Han er klar over at han stiller seg til hugg, og det har hendt at han rett etter å ha trykket på knappen, har tenkt «Hva gjorde jeg nå?».

- Jeg blottlegger meg selv litt. Men det er sånn jeg er. Jeg vil vise min humoristiske side, og det er ikke bare mørkemenn i politiet. Vi må ha litt selvironi. Jeg tror vi når ut til flere ved at jeg skriver på den måten jeg gjør, sier Twitter-kongen på operasjonssentralen.

Operasjonsleder Ebbe Kimo mener det må være lov å skrive politimeldinger på Twitter som er av det mer humoristiske slaget. Foto: morten antonsen