Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har opphevet bygningsrådets vedtak om å rive jugendgården i Elgeseter gate 30b. Den er én av de tre jugendgårdene som politikerne i Trondheim ønsker å rive, for å utvide og oppruste Elgeseter gate.

- Det betyr at kommunen ikke har anledning til å rive 30b før de har en reguleringsplan på plass, sier underdirektør Trond Flydal i Justis- og beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Hovedregelen er at det skal foreligge en reguleringsplan før rivingstillatelse blir gitt. Bygningsrådet i Trondheim har gitt dispensasjon til riving av de tre jugendgårdene Elgeseter gate 4, 6 og 30b. Dispensasjonene ble klaget inn til Fylkesmannen, som sier nei til riving av 30b.

LES PÅ PLUSS: Fortsetter kampen på Elgeseter

Kan ikke klage videre

Fylkesmannen mener kulturminnehensynet må tillegges avgjørende vekt: «Å rive bygningene før planprosessen er ferdig, kan i verste tilfelle føre til at man har tillatt revet bebyggelse av høy antikvarisk verdi, uten at det var nødvendig for gjennomføring av planen,» står det i vedtaket.

Det kan ikke påklages.

Det er fire alternativer for ny Elgeseter gate som skal utredes; én med midtstilte kollektivfelt, én med sidestilte felt, en bulevardløsning med boliggater og én med dykking i kulvert. Alle alternativer forutsetter riving av jugendgårdene. Når valget er tatt, starter arbeidet med reguleringsplanen.

LES PÅ PLUSS: Fastholder riving av jugendgården

Et femte alternativ

Venstre-politiker og bystyremedlem Trond Åm bor på Elgeseter, og er en av dem som jobber for å bevare jugendgårdene. Han kaller vedtaket fra Fylkesmannen en delseier, fordi kommunens dispensasjonen til å rive Elgeseter gate 4 og 6 stadfestes.

- Nå er det viktig for oss å konsentrere oss om at 4 og 6 ikke blir revet, sier Åm, som ønsker at politikerne skal utrede et alternativ til ny Elgeseter gate hvor de tre gårdene bevares.

- Uansett løsning blir det bare fire felt som i dag. En bulevard med sykkelfelt og trær gir ikke nødvendigvis et bedre bomiljø enn gamle bygninger. Ved å bygge langs den gamle byggelinja med de tre gårdene, får man et mer urbant byrom og flere tusen kvadratmeter mer å bygge på ved det gamle Fische-bygget og Shell-tomta, sier Åm.

- Frykter forsinkelse

Kommunalråd Geir Waage (Ap) frykter vedtaket fra Fylkesmannen fører til forsinkelse for ny Elgeseter gate.

- I verste fall betyr det en forsinkelse. Vi har satt av penger gjennom miljøpakken, og det er nødvendig at vi får til en opprusting av Elgeseter gate. Problemet dersom bygget blir stående, er at det vil svekke fremkommeligheten for både kollektivtrafikken og biltrafikken, sier Waage, som uansett ikke tror forsinkelsen blir stor.

- Vi håper å få reguleringsplanen til behandling tidlig i 2015, og få en endelig løsning til hvordan Elgeseter gate vil se ut i fremtiden. Vi håper på byggestart senest i 2016, sier Waage.