- Trondheim ønsker å være en miljøvennlig kommune og spare energi og penger der vi kan. Utskifting av gamle gatelys til ledlys er positivt for miljøet og innbyggerne, sier prosjektleder Anne Tora Elmenhorst i Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Skal skifte 23 000 lys

Samtlige 23 000 kommunale gatelys i Trondheim skal etterhvert få ledlys. Det er allerede skiftet ut 4500 lys, og det har spart kommunen for energi- og driftskostnader tilsvarende 2,5 millioner kroner i året.

Les også: Aktivt og synlig i mørke

- Det er mye energi og penger å spare på dette. Bare å bytte ut 4500 av gatelysene sparer kommunen omkring to millioner kWt/år eller 2,7 mill kroner per år.

Elemenhorst sier de har tatt de eldste og dårligste armaturene først, og at besparelsen ikke blir tilsvarende høy for de resterende gatelysene.

Vil ta rundt 16 år

- Vi begynte å skifte ut de gamle, vanlige gatelysene med ny led-teknologi i 2011. Det er kostbart å skifte ut alle våre 23000 gatelys, så slik det er nå vil det ta ennå om lag 16 år. Vi skifter til ledlys langs gang- og sykkelveier og i boligområder. Målet er at de fleste gatelysene skal få ledteknologi på sikt.

Les også: Ledlys til jul

Elmenhorst legger vekt på at dette er en omlegging til miljøvennlig energibruk ved bruk av moderne energiteknologi.

Riktig lysgjengivelse

- Vi samarbeider med Enova og mottar derfor statlig støtte til utskifting av gatelysene. Trønderenergi bidrar med rådgiving i prosjektet og utfører det anleggstekniske, sier hun.

De nye ledlysene inneholder ikke kvikksølv. Ledarmaturene har en bedre lysfordeling og er derfor bedre egnet til å lyse opp bare selve veiarealet, noen som gir mindre lysforurensning. Disse har dessuten en mye bedre fargegjengivelse enn de gamle natriumlampene.

Les også: Nobelpris for blått ledlys

- Lysene har dessuten minst 20 års levetid, og dermed slipper vi store kostnader til drift og vedlikehold som pæreskift, ifølge Elmenhorst.

Populære lys

Prosjektingeniør Tor-Eirik Brun i TrønderEnergi Elektro AS har ledet arbeidet med utskiftingene i Trondheim. Han mener ledlyset er kommet for å bli.

- Stadig flere ser på dette også privat, og Trondheim kommune er langt fremme når det gjelder utskifting til ledlys, sier Brun.

Utskiftingene baseres på krav i den nye veinormen og verifiseres ved ut lysberegninger ut fra lyskravet for de forskjellige gater og veier.

Trønderenergi har startet med å skifte ut 25-30 år gamle armaturer som uansett måtte skiftes ut. Vi ser at teknologien på led utvikles raskt og blir stadig mer effektivt.

Dimmes ned på natten

Ledteknologien er under stadig utvikling og man får mer lys ut av hver Watt. Det er derfor viktig å velge gode og driftssikre armaturer ettersom det er forskjellige kvaliteter på markedet, sier Brun.

– De armaturene som brukes av Trondheim kommune er de beste på markedet. Disse har lang levetid både på selve ledløsningen og på forkoblingen. Dette er viktig for å unngå unødige driftskostnader med for eksempel skifte av forkobling midt i levetiden.

Armaturene blir dimmet ned til 66 prosent midt på natten noe som også gir en effektbesparelse.

Får 20 prosent støtte

Rådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova opplyser at de har gått ut med informasjonskampanje til alle norske kommuner om tilskudd til utskifting med ledlys.

- Neste år forbyr EU omsetning og produksjon av kvikksølvholdige damplamper. Derfor bestemte vi å gjøre kommunene oppmerksom på at vi kan være med å øke kvaliteten på lys som skal skiftes ut, sier Gjerstad.

Han sier at man kan skifte en 150 Watts pære med en 20 Watts ledpære. Det gir en helt enestående redusksjon av energiforbruket, mener Gjerstad.

- Det er allerede stor interesse og god response fra kommunene, spesielt på Sunnmøre. I Midt-Norge er det Steinkjer kommune som har kommet lengst. De har lagt en belysningsplan og er en foregangskommune på ledlys.

Gjerstad opplyser at Enova dekker rundt 20 prosent av kostnaden ved utskifting til ledlys.

Det nye ledlyset gir en riktigere fargegjengivelse og er miljøvennelig. Foto: RICHARD SAGEN
Trondheim kommune sparer millioner på å skifte til ledarmaturer. Foto: RICHARD SAGEN
- Trondheim ønsker å være en miljøvennlig kommune og spare energi og penger der vi kan, sier prosjektleder Anne Tora Elmenhorst i Kommunalteknikk i Trondheim kommune. Foto: RICHARD SAGEN
Morten Lian (i liften) og Tommy Vold fra Trønderenergi sørger for at gamle glødelamper i gatelysene på Havstein får nye og energibesparende ledlys. Foto: RICHARD SAGEN