Trondheims nye hovedbrannstasjon er ikke vanskelig å finne, der den ligger på en høyde ved Kroppan bru, og et steinkast unna E6. I dag ble den offisielt åpnet av ordfører Rita Ottervik.

- Vi er euforisk over å komme til et nytt bygg, sier kommunikasjons-

rådgiver Kjetil Monkvik ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

110-sentral ved siden av

Den vil ha plass til åtte store brannbiler og tre små. Bemanningen vil bestå av fire vaktlag som går i turnus døgnet rundt. I tillegg er det administrasjon, forebyggende avdeling og ikke minst får 110-sentralen sitt eget bygg like ved hovedbrannstasjonen.

- Det er en unik mulighet å få fire brannstasjoner på kort tid. Det er det ikke mange andre steder som får. Vi er veldig godt fornøyd med brukermedvirkningen, sier administrasjonsleder Pål Moxnes ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

I tillegg til hovedbrannstasjonen på Sluppen, har Trondheim fått ny stasjon på Ranheim og Sandmoen. På våren neste år vil den nye stasjonen på Nyhavna være innflyttingsklart, og der vil dykkerne og Sjøsprøyta være stasjonert.

- Vi har fått stasjonene slik vi vil ha dem. Vi har hatt fokus på å få hensiktsmessige utryknings- og returløp på stasjonene. Det betyr at vi kan rykke raskt ut ved alarm, og samtidig håndtere kjøretøy, utstyr og personell på en god og sikker måte på vei inn fra innsats, sier Moxnes og viser frem en sju meter lang glidestang som går rett ned til grovgarderoben til utrykningsstyrken.

- Viktig med trivsel

Hovedbrannstasjonen har 6040 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. Her finnes det blant annet kontor, verksted, vaskehall og store møtelokaler.

- Beredskapsstyrken er her 63 timer i helgene. Da må det være litt hjemmekoselig også. Man må kunne trives mellom slagene, understreker Moxnes.

Monkvik viser frem den nye kantina og understreker at den har vært etterlengtet. I Midtbyen har det vært matpakke eller Bigbite.

Nytt moderne stabsrom

110-sentralen er foreløpig i Kongens gate, men skal etter planen flytte til sitt nye bygg på Sluppen innen 1. februar.

- Det vil bli stor forskjell fra det lille hjørnet de har i dag og det nye bygget de får her. Det er bygd for at man skal kunne samarbeide med flere etater i forbindelse med store hendelser og kriser. Man ser at det blir stadig mer av dette, forklarer Moxnes.

Derfor har man også fått et moderne stabsrom på den nye hovedbrannstasjonen, hvor brannvesenet kan sitte med de samme skjermene og systemene som for eksempel Trondheim kommune og 110-sentralen sitter med. Det vil også være tilrettelagt med tanke på kommunikasjon med for eksempel politiet.

- Det vil være en stor fordel for oss å kunne dele informasjonen i sanntid. Det har vi savnet, sier Monkvik.

SE VIDEO: Slik ser brannstasjonen på Ranheim ut

Regulerer Sluppen bru

Å gå fra tre til fire brannstasjoner har også medført andre utrykningstider. Hovedbrannstasjonen ligger sentralt til med tanke på både E6 og Omkjøringsveien.

- Sluppen bru kan vi lysregulere fra hovedbrannstasjonen. Det er mest aktuelt i rushtrafikken. Men etter hvert vil det komme ny bru og Byåstunnelen er også under planlegging. Stasjonene er bygd med tanke på et 50-årsperspektiv, understreker Moxnes.

Brannmester Rolf Johansen er en av mange ansatte som har gledet seg til flyttingen.

- Det har blitt storslagent. Vi er fornøyd, konstaterer han på vei opp trappa.

SE VIDEO: Bli med inn i Sluppen hovedbrannstasjon

Stor gymsal

I den ene delen av bygget finnes det 13 soverom hvor de som går beredskap har vært sitt soverom.

- Denne gangen har vi fått toalett på alle soverommene. Det hadde vi ikke i Kongens gate, forklarer Moxnes. De har også fått en stor gymsal og et styrkerom. Her er det fortsatt noen apparat som er innpakket i kartonger, og som vitner om at brannstasjonen fortsatt er rykende fersk.

- Dersom alarmen går så vil det høres overalt i bygget. På skjermene som henger rundt omkring i fellesområdene vil det komme opp hva slags utrykning det er snakk om, forteller Monkvik.

I Kongens gate var det ikke ventilasjon, og dermed har arbeidsmiljøet for brannmannskapene fått et stort løft.

- Her får de helt andre arbeidsvilkår. Kongens gate var svært nedslitt. Det så ikke ut, sier Moxnes ærlig.

- Jeg har tatt en bildeserie nylig av de gamle lokalene, og de skal vi ta frem ved en passende anledning, sier Monkvik med et smil.