– Det har vært en tøff uke, sier fagleder Stein Yttereng ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Natt til fredag var han en av de første fra brannvesenet som kom frem til brannstedet i Holstveita. For brigade 4 var dette den tredje brannen fra natt til onsdag.

LES PÅ ADRESSA PLUSS: Kieglekroa var vannhull i 52 år

– Brannen i Holstveita var den vanskeligste og mest utfordrende for meg som fagleder. Vi vet at det i slike bygninger ofte kan være åpne plasser vi ikke ser. Brannen spredde seg innover i åpninger vi ikke var klar over på det stadiet. Vi må hele tiden ta våre beslutninger ut fra den informasjonen vi har der og da, sier Yttereng.

Lang erfaring

Han har 23 år bak seg som brannmann, men har aldri vært med på å slukke tre store branner innenfor et så kort tidsrom.

– Jeg husker en jul for noen år siden da det var to branner på en natt i Trondheim, men jeg har aldri opplevd tre store branner på to døgn, sier han.

Etter brannene på Risvollan og i paviljongen ved Sunnland skole har brannvesenet evaluert innsatsen.

– Vi har hatt en detaljert gjennomgang. Hovedkonklusjonen er at vi nådde de mål vi satte oss, og at vi klarte å sette inn ressursene der vi skulle med ønsket effekt. Vi ønsker å være best og bli enda bedre i jobben vi gjør for byens befolkning. Det er vår plikt, sier Yttereng.

Både på Risvollan og ved Sunnland var en mulig katastrofe bare sekunder unna.

– På Risvollan hadde folk kommet seg ut i aller siste liten. Deretter falt verandapartiet ned. Det var kritisk for oss, vi var heldige som ikke ble rammet. På Sunnland skole brant det kraftig i paviljongen. Det var bare sekunder om å gjøre før brannen hadde smittet over på institusjonen som ligger like ved. Vi pøste vann på en vegg, og hindret spredning, sier Yttereng.

Mange på vakt

Ofte er noen på et vaktlag fraværende på grunn av ferie eller kurs. Denne uka var 25 av 29 personer i Ytterengs lag på vakt. Det skal aldri være under 21 på vakt. Han priser seg lykkelig over at det var god bemanning. Natt til onsdag måtte laget også dele seg mellom to branner.

– Bemanningen var avgjørende for resultatet i alle de tre brannene. Det vi gjør de første 20 minuttene betyr svært mye for resultatet, derfor er det viktig å ha så mange folk som mulig å spille på. Det gir oss større slagkraft der vi velger å ha innsatsen, og vi kan angripe brannen fra flere kanter. Store branner skaper store personellmessige utfordringer. Røykdykkerne er den ressursen vi går tom for først. De har en fysisk knallhard jobb, sier Yttereng.