- Min første tanke om brannen i natt er at dette er et rent smitteresultat av de andre brannene i Trondheim.  Det vil ikke forbause meg om gjerningspersonen er en «copycat», sier seniorforsker og psykolog Jim Åge Nøttestad ved St. Olavs Hospital.

Han er mangeårig rettpsykiatrisk sakkyndig og er i tillegg tilknyttet til SIFER (kompetansesentrene for sikkerhets-, fengsel og rettpsykiatri).

- Han som ble fengslet i dag er fremdeles ikke dømt. Det er for tidlig å dra noen konklusjoner, understreker Nøttestad.

Lite forskning på smitteeffekt

I Norge finnes det nesten ikke forskning på brannstiftere. Men internasjonalt er det blitt forsket en del på denne problemstillingen, sier forsker Erik Søndenaa, som også er tilknyttet SIFER.

Han nevner blant annet en amerikansk artikkel der forskere tok for seg cirka ti branner nært i tid i et begrenset område.

- Deres konklusjon var at det er en viss sammenheng. Det finnes ikke noe forskning på dette med smitteeffekt her i landet, sier Søndenaa.

Vanskelig å karakterisere brannstiftere

Han sier at det er en stor spredning og variasjon blant brannstifterne.

- Det gjør det vanskelig å karakterisere en brannstifter. Det er ikke en enhetlig og lik gruppe, sier Nøttestad.

LES PÅ ADRESSA PLUSS: Kieglekroa var vannhull i 52 år

Han sier at det ikke finnes en fasit på hvorfor folk blir brannstiftere.

- Det vet man egentlig ikke. For noen kan det være en måte å løse personlige problemer på, for andre kan det ligge et hevnmotiv bak, sier Nøttestad.

Impulsiv handling

- Men ildpåsettelse er en impulsiv handling. Gjerningspersonen tenker sjeldent over hvilken konsekvenser dette kan få. Handlingen rammer alltid andre og helt uskyldige personer, legger Nøttestad til.

Adresseavisen skriver i fredagens papirutgave at Norge mangler behandling for «patologisk betingede brannstiftere». Det vil si personer som starter branner for å få utløp for egne problemer og frustrasjon i en stresset eller presset situasjon – ikke som en form for hevn mot personer eller samfunnet.

- Vi mener det er viktig å få tak i disse personene og jobbe terapeutisk for å hindre at slike ting skjer igjen. Vi må behandle problemene som driver dem til å stifte branner, sier sjefpsykolog Kåre Nonstad ved SIFER til Adresseavisen.