- Jeg skulle hatt mine to første eksamener på NTNU denne uka.

Nå må det vente. Det ble en litt slapp start på studiet, sier Sander.

Forklaringen på at han befinner i Sverige midt i eksamensperioden, er at han vant konkurransen Unge forskere 2014 i Norge. Dermed ble han og 23 vinnere fra land over hele verden invitert til å delta på Stockholm International Science Seminar under selveste nobeluka.

Full Nobel-pakke

Forskertalentene har et tett program. De får til og med bli med på selve nobelprisutdelingen i Stockholm konserthus onsdag, og på den gedigne banketten i Stadshuset etterpå - og naturligvis studentfesten Nobel Night Cap etter det igjen.

- Det er nesten for galt at vi skal være med på utdelingen og banketten. Vi har vel strengt tatt ikke så mye der å gjøre. Men når du får et sånt tilbud, kan du ikke takke nei, sier Sander. I går var han på samme utleiebyrå som prisvinnerne bruker, for å leie kjole og hvitt til anledningen. Det kreves for å komme inn.

Møtte Moserne

Han har også fått møte de norske nobelprisvinnerne, under et seminar i den norske ambassaden mandag.

- De er hyggelige og jordnære folk. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si til dem, men de viste interesse, selv om nok har et enda tettere program her enn det vi har.

Sander har fått ekstra oppmerksomhet fra de andre unge forskertalentene fordi han kommer fra samme universitetet som prisvinnerne i medisin.

- De synes det er veldig stas.

Oxford glapp

Sander fikk ikke med seg nobelforedragene i medisin, men har vært både på kjemi og fysikk.

- Jeg er interessert i fysikk og matematikk, men helst på et anvendt plan. Egentlig tenkte jeg å studere i utlandet, men kom ikke inn på universitetet i Oxford. NTNU er et fullgodt alternativ. Den beste plassen for meg i Norge. Trondheim er en fantastisk studentby. Den beste i landet.

Roentusiast

I tillegg til studier, hadde Sander en drøm om å få utfoldet interessen for roing i Oxford. Nå er han med i romiljøet ved NTNU, og er godt fornøyd med det. Den lange kroppen på 201 cm var en utfordring da han skulle leie og kjole og hvitt, men i roing er det supert. Rotakene blir ekstra lange.

Nobel neste?

- Og neste gang du kommer til Stockholm er det for å hente din egen nobelpris?

- Vi kan jo håpe det, sier Sander med et glis.

- Med Moser-paret er det vind i seilene ved NTNU. Men vi får se. Jeg går på industriell økonomi, og det er jo ikke forskerlinje nummer en. Det er litt tidlig å si ennå, men det kan være at jeg går forskerveien.

Skateboard-fysikk

I oppgaven han vant Unge forskere med, gjorde Sander en studie av fysikken rundt såkalt pumping på skateboard i en quarterpipe. Han holdt på med skateboard i 12-årsalderen, men la brettet på hylla.

Sander kommer fra Bergen, og om navnet lyder kjent, så er det fordi han er sønn av Siren Henschien, som er kjent fra jobben i TV2.