De fem 20-åringene, som alle er tidligere skolekamerater fra de gikk på videregående skole  i Trondheim, har bestemt seg for at de skal være nisser for familier rundt om i byen på julaften.

- Jeg har brukt å være nisse i noen år, så fikk jeg flere forespørsler i fjor. Da fikk jeg med meg en kompis, og vi tjente rimelig gode penger. I år har jeg fått med meg tre kompiser til. Så langt har vi fått 12 bestillinger, sier iniativtaker Tobias Nervik.

- Bedre enn far

Han er ikke i tvil om at det er et stor marked for å skaffe seg nisser, og viser til saken om Adrian Lyng Malmo (28) fra Verdal, som måtte kalle inn ekstra julenissemannskap etter han stilte seg disponibel som nisse på Facebook.

- Vi kan gi en bedre opplevese enn det far kan. Det blir litt mer realistisk, sier Nervik.

Han peker også på at far kan få med seg opplevelsen fra sofaen.

- Også blir det jo mer realistisk ettersom ikke én i familien plutselig forsvinner, fortsetter han.

Drakter fra Kina

De fem nissene har skaffet seg julenissedrakter fra Kina. Dette skaffet Kristoffer Martinsen under en Kina-reise han kom hjem fra søndag kveld.

Nervik mener de nye draktene gjør opplevelsen litt mer ekte, selv om de likevel hadde klart å lure barna uten.

- I fjor var folk kjempefornøyde, selv om det var mindre profesjonelt, med antrekk som ikke var så gjennomført. Ungene trodde jo på det, sier Nervik.

Stiller opp for 30 familier

De fem planlegger å bruke omtrent to timer hver på å være nisser på juleaften. Dermed går de ikke glipp av hele julefeiringa hjemme.

- Vi vil nok stikke ut etter middag. Så vil vi besøke seks familier hver, sier han.

Dermed vil 30 familier kunne utnytte seg av tilbudet.

- Vi skal jo ha litt penger for det, men har ikke en fast pris, sier Nervik.

Kompisgjengen, med Tobias Nervik i spissen, mener de kan gi en mer realistisk opplevelse enn det far kan. Foto: Kim Nygård
Nissen var tidlig ute i år, men disse kan dukke opp igjen i din stue, om du har lyst. Foto: Kim Nygård