Utlendingsnemnda har etter fire måneder endelig kommet med svaret, melder NRK Trøndelag. Nå forbereder hun seg på rettssak ifølge NRK.

«UNE legger til grunn vurderingen fra PST og deres anbefaling om at søkeren ikke gis opphold med utgangspunkt i det aktuelle arbeidsforholdet. UNE legger avgjørende vekt på vurderingen fra PST», skriver Utlendingsnemnda i sitt avslag.

Forbereder rettssak

Advokat Brynjulf Risnes sier til NRK Trøndelag at resultatet var forventet, men har vanskeligheter med å skjønne hvorfor det har så lang tid.

– De gjentar akkurat det samme som UDI sa for fire måneder siden, så hva de har brukt tiden på, kan en jo spørre seg, sier Risnes til NRK.

Risnes er Hamideh Kaffash sin forsvarer, og bekrefter at de allerede er i gang med å forberede seg på rettssak, som de håper kan komme opp tidlig på nyåret i 2015.

Hamideh Kaffash ble sendt ut av landet 15. september.

Har støtte hos NTNU-rektoren

NTNU-rektor Gunnar Bovim har tidligere sagt at han frykter iranersakene gjør at de taper kampen om «de beste hodene», og viser til at andre land ikke er like strenge.

– Det fremstår som noe pussig at en av iranerne som fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse her, skal fortsette på prosjektet sitt i Sverige. En annen har dratt til MIT i USA i stedet, sier Bovim.

Hamideh Kaffash har tidligere kalt utvisningen brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

- Vi mener ikke at NTNU skal bryte norske og internasjonale regler, men denne utvisningen bygger på helt feil grunnlag. Jeg tror patriotiske norske professorer best vet hva som er sensitiv teknologi, har Kaffash sagt tidligere mens hun fremdeles var i Trondheim

Valgte Norge

Hun poengterte at mange iranske stipendiater har hatt tilbud fra andre land, men at de hadde valgte å forske Norge.

- Vi har ikke gjort noe annet galt enn å være født i vårt kjære hjemland Iran. Dette gjelder ikke bare oss som blir sendt ut, mange andre iranere har mistet motivasjonen etter at dette skjedde, sa Kaffash.

UDI har begrunnet avslaget med at de forsker på områder som er sensitive i forbindelse med masseødeleggelsesvåpen. Fagmiljøet ved NTNU mener imidlertid at forskningen deres ikke har noen som helst relevans til masseødeleggelsesvåpen.