Alle tre talte til nobelprisvinnerne under Trondheim Kommunes festmiddag i Herresalen i Erkebispegården.Dekan Stig Slørdahl på det medisinske fakultetet har latt seg inspirere av Martin Luther Kings berømte tale, og holdt hele talen på engelsk med «We had a dream» som gjennomgangsmelodi i talen.

Har hatt en drøm

Han har hatt en drøm om at May-Britt og Edvard Moser en gang skulle få Nobelprisen i medisin, at Moserne skulle dra til Stockholm og kolleger skulle danse og feire på Dokkhuset.

Han avsluttet talen med å si at May-Britt og Edvard Moser er sanne helter, og at NTNU og Trondheim etter dette aldri vil bli det samme. Heller ikke norsk forskning vil være det samme etter Nobelprisen i medisin til ekteparet Moser.

Les også: Derfor fikk de prisen

Stolt og glad Rita Ottervik

«Det er strålende, fantastisk hyggelig og så velfortjent! Dette er fantastisk først og fremst for dere May-Britt og Edvard, men også for NTNU, Trondheim og Norge.»

Det sa en stolt og glad ordfører Rita Ottervik i talen sin til nobelprisvinnerne, ekteparet Moser under festmiddagen Trondheim kommune arrangerer for å feire nobelprisen til Moser.

Her er juryens begrunnelse for nobelprisen

Rocka i miniskjørt

Ottervik sa at hun er imponert både over arbeidet deres og personene, særlig trekker hun frem rausheten de har vist i alle intervju ved å snakke fint om medarbeiderne sine og NTNU. Ottervik karakteriserer Moser som kunnskapsrike, visjonære, motiverende og inspirerende, å så litt rocka, og så spurte hun hvem andre nobelprisvinnere vi har sett dansende og jublende rundt i miniskjørt, slik vi så henne da prisen ble offentliggjort.

Går alle med rakere rygg

Ottervik mener prisen gir inspirasjon til NTNU-miljøet, forskere og også til kunnskaps og forskningsbyen Trondheim, og sa at et av Trondheim kommunes hovedmål er å være en internasjonalt anerkjent teknologi- og kunnskapsby.

- Vi går alle med litt rakere rygg etter at dere fikk nobelprisen.

Les også: Utdeling av nobelprisen | #adressa

Bovim om de ambisiøse forskerne

NTNU-rektor Gunnar Bovim snakket om den historiske uken da han var i Stockholm sammen med Moser-paret. Og ikke minst snakket han om de dedikerte forskerne May-Britt og Edvard Moser, og at de har et felles og ambisiøst, nesten umulig mål. Og han understreket i talen sin at de to får folk til å tro på dem.

Se bildene fra festdagen i Stockholm

Han avsluttet med å fortelle at han også har fortid innen nevrovitenskapen, og siterte Lyall Watson: «Hvis den menneskelige hjernen var så enkel at vi kunne forstå den, ville vi være så enkle at vi likevel ikke kunne».