For 50 år siden fikk Bjørn Tillerflaten (57) en marsipangris med rød sløyfe av ei klassevenninne i 1. klasse på Breidablikk barneskole i Trondheim. Den sju år gamle gutten likte ikke marsipan, men syntes grisen egnet seg perfekt som juletrepynt. Der har den hengt i et halvt århundre.

Tirsdag fikk den hjemmekjære grisen bli med på en spennende tur til barndomshjemmet på Nidar på Strindheim.

Se reaksjonen til de ansatte i Nidar når Bjørn tar frem marsipangrisen i videoen.

Blitt mørkere

Her ble han møtt med stor interesse av senior produktutvikler Perny Emdal og avdelingsleder Kjell Manum ved Nidar.

- Det ser ut som han har vært en tur i Syden ja, sier Manum ved synet av den brune klumpen med marsipan.

Tillerflaten innrømmer at grisen har sett bedre dager.

- Den ser ikke ut, men jeg har et nært forhold til den. Det er en gris langt der inne, sier Tillerflaten, mens han forsiktig pakker ut klenodiet.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram her

- Kjemisk reaksjon

Manum forteller at han har en marsipangris som er 60 år gammel på Nidar.

- Men det er svært uvanlig at vi hører om marsipangriser som er så gamle. Stort sett så blir marsipangrisene spist opp ganske raskt, sier han.

Emdal forteller at de bruker mandler, sukker, glukose og litt vann i den 99 år gamle marsipanoppskriften.

- Det har nok skjedd en slags kjemisk reaksjon her. Grunnen til at den har holdt seg så bra er at det er mye sukker og lite vann i den, forklarer hun.

Tillerflaten forteller at han fikk en sms fra klassevenninnen som ga ham grisen for 50 år siden. Hun hadde lest saken på adressa.no.

- Hun synes det var morsomt at jeg hadde spart på den. Hun bærer ikke noe nag fordi jeg ikke hadde spist den, sier han.

Slik ser den 50 år gamle marsipangrisen ut. Den har nok sett bedre dager. Foto: ESPEN BAKKEN
Før i tiden ble marsipangrisen laget manuelt. Nå er det en litt enklere produksjon. Foto: ESPEN BAKKEN
Før i tiden ble hver marsipangris håndmalt. Dette er et arkivbilde som henger i fabrikkutsalget til Nidar. Foto: ESPEN BAKKEN