–Vi vil utvide Kavliinstituttet i Trondheim, sier Edvard Moser. I går kveld mottok han og kona May-Britt Moser Selskabet for Trondhjems Bys vels pris for 2014. Prisen er en skulptur av trondheimskunstneren Erlend Leirdal samt en million kroner.

Les også: Ottervik om Moser: - Vi trenger slike forbilder

–Tanken vår er at nobelprisen ikke skal være slutten, men begynnelsen på noe mer, sier May-Britt og Edvard Moser og takker for første bidrag til en kronerulling for å reise penger til å utvide hjerneforskningen på Øya i Trondheim.

Starten på pengeinnsamling

Med pengene fra Trondhjems Bys vel har Moser fått starthjelp til en pengeinnsamling for å utvide hjerneforskningsmiljøet i Trondheim. Amerikanske Kavli Foundation har allerede lovt å bidra med seks millioner amerikanske dollar til utvidelse av Kavliinstituttet i Trondheim som Moser-paret leder. Men Kavli Foundation krever at det blir reist en like stor sum lokalt, altså 40 millioner norske kroner.

Moser er på jakt etter de internasjonalt beste hjerneforskerne, og få dem til å komme til Trondheim og bosette seg her. Derfor trenger de penger til såkalte startpakker som skal finansiere utstyr, ny lab, teknisk hjelp og post doc-stillinger.

Les også: Ny festmiddag for Moser

Skal overleve Moser

–Vi regner med at en startpakke koster 15 millioner per professor, sier Edvard Moser.

–Og vi ønsker oss flere. Målet er at Kavliinstituttet skal overleve May-Britt og meg. Da trenger vi flere faste professorstillinger, og vi vil ha de beste.

Han sier de ønsker større variasjon på forskningstemaene, og vil ha hjerneforskere som ikke bare forsker på hippocampus, men gjerne planlegging og tenkning.

Les også: Derfor fikk de prisen

Onsdag kveld var en start på disse nye planene med prispengene fra Selskabet for Trondhjems Bys vel.

Prispengene på en million kroner er bidrag fra næringslivet i Trondheim samt avkastning fra gamle fond.

Høythengende pris

– Prisen skal henge veldig høyt, og skal gå til en verdig kandidat som har vært til særlig nytte for Trondheim by, sa konsernsjef Finn Haugan i Sparebank Midt Norge på vegne av Selskabet for Trondhjems Bys vel da han presenterte prisvinnerne.

Vil beholde Moser i Trondheim

–Selskapet mener det er av stor viktighet at Mosers forskningsarbeide fortsatt skal drives i Trondheim. Vi er sikker på at det står forsknings- og universitetsmiljøer i kø for å lokke ekteparet til videre forskningskarriere en annen plass i verden, sa Haugan videre. Derfor ønsker Trondhjems Bys Vel med prisen å gjøre sitt for å beholde Moser-paret i Trondheim.

May Britt og Edvard Moser mottar Trondheim By vels pris og en sjekk på 1 million fra lederen Finn Haugan. Foto: KIM NYGÅRD, Adresseavisen