- Dette er en gledelig begivenhet, sier styreleder Milian Myraunet ved St. Olavs Hospital i en pressemelding.

Det nye psykiatribygget på Østmarka skal stå ferdig i 2017. Bygget skal huse akuttpsykiatrien innen psykisk helsevern. Vedtaket er en del av generalplanen for utviklingen innenfor psykisk helsevern, der bygging av nytt psykiatrisenter på Øya er målet.

LES PÅ PLUSS: Superavdelingen for tvangslidelser kan bli nedlagt

Lån og eiendomssalg

Det nye psykiatribygget er beregnet å koste 245 millioner kroner. Det skal finansieres med 100 millioner i lån fra Helse Midt-Norge, 70 millioner fra eiendomssalg og 75 millioner i økte årsoverskudd.

Med et nytt bygg blir personalkostnadene mindre enn i dagens drift av tilsvarende virksomhet, og besparelsen er beregnet å tilsvare 24 årsverk. Dagens fire akuttposter blir ett i det nye bygget.

St. Olavs selger Mauritz Hansens gate 4 til Trondheim kommune for rundt 35 millioner ved årsskiftet, og eiendommer på Østmarka som ikke er i bruk skal selges. Verdien av disse anslås til 35 millioner kroner.

LES PÅ PLUSS: Slik blir nye Østmarka

Nedsitt

Konseptrapporten for det nye psykiatribygget på Østmarka beskriver et bygg for de sykeste pasientene. I dag er det en prekær mangel på intensiv- og skjermingsplasser, samtidig som det er en økende pågang av pasienter med rus og utagerende atferd. Dagens bygg er nedslitte, tungdrevne og sikkerhetsmessig mangelfulle. Dette er påvist en rekke ganger, blant annet av Helse Midts egen revisjon av Østmarka.