Etterforskningsleder John Ola Volden ved sentrum politistasjon i Trondheim utelukker ikke flere pågripelser i saken i løpet av de nærmeste dagene.

De fire som så langt er pågrepet i saken tilhører et ungdomsmiljø i Trondheim. Etterforskningslederen sier den første pågripelsen i saken skjedde onsdag da en 18 år gammel jente ble pågrepet da hun forsøkte å betale med en falsk seddel. De tre andre ble pågrepet torsdag.

- Det er snakk om ungdommer i alderen 17–23 år. De erkjenner å ha benyttet de falske sedlene til å handle i ulike butikker, sier Volden.

Risikerer lange straffer

Det er så langt ikke tatt ut en formell siktelse mot de fire, tre menn på 23, 18 og 17 år, og jenta på 18 år, alle bosatt i Trondheim. De er siktet fordi de har vært pågrepet i saken, opplyser Volden. En av mennene sitter fredag kveld fortsatt i arresten på politihuset i Trondheim.

Etterforskningslederen sier det kan være aktuelt med siktelser både etter straffelovens paragraf 174, som omhandler forfalskning av penger, og straffelovens paragraf 270, som handler om bedrageri, ettersom de falske sedlene er brukt til å handle for. Strafferammen for det mest alvorlige leddet i paragraf 174 er minst tre års fengsel.

Kan bli flere

Samme type sedler er tidligere benyttet blant annet benyttet i Oslo og i Arendal. Kripos er derfor koblet inn i saken. Volden sier de fire har forklart noe om hvordan sedlene er skaffet til veie, men vil ikke gå inn på dette fordi det fortsatt er tidlig i etterforskningen.

- Det gjenstår videre etterforskning her. Vi utelukker ikke flere pågripelser i denne saken, sier han.

- Sjekk sedlene nøye

Politiet har nå i alt har oversikt over i alt 20 ulike tilfeller der det er betalt med falske sedler bare i Trondheim. Sedlene er brukt over hele byen, blant annet på Heimdal, Stubban, Rydningen, Byåsen, Solsiden og Trondheim sentrum. Volden utelukker ikke at det er flere falske sedler i omløp.

- Vi frykter det. Det er viktig at folk er på vakt og sjekker store sedler ekstra nøye. Det enkleste er holde dem opp mot lyset og se etter vannmerke. Disse sedlene har til og med et hologram slik ekte sedler har, så det er gode forfalskninger, men vannmerket mangler, sier han.

Etterforskningsleder John Ola Volden ber folk sjekke sedler ekstra nøye og se etter vannmerker, for å unngå å bli lurt av forfalskninger. Foto: VEGARD EGGEN