Siste lørdag før jul er det lite som tyder på jul i Munkegata. Trærne står uten belysning og det er ingen julepynt på tvers over gata slik det er i for eksempel Nordre gate.

- Ser så trist ut

- Det er ingenting i Munkegata som minner om jul. Det ser så trist ut, sier Arnt Tanem som i årevis har irritert seg over den manglende julepynten i gata han mener må være byens hovedgate.

Det er Jorid Haagenstad og Sissel Østmo Bye i kåpe- og kjolebutikken T. Angen helt enig i. Selv har de pyntet stolpene ved inngangen med grønn julepynt med lys.

I Trondheim er julepyntingen et spleiselag mellom gårdeiere og butikkdrivere. Adresseavisen skrev tidligere i høst at flere butikker nekter å delta på spleiselaget.

Lite julestemning

- Munkegata har Stiftsgården, Nidarosdomen, Ravnkloa og selve julemarkedet på torvet. Her burde det selvsagt vært julepyntet i gata også, sier de to damene som syns det er veldig trist at det ikke er julelys i Munkegata. De ser seg rundt og oppdager at i gata står det tomme butikklokaler med enslige stjerner i vinduene. Store kjedebutikker mangler julepynt i vinduene, og det er nesten bare snøen som minner om jul.

Julepynt trekker folk

- For handelen trekker det folk med belysning og julestemning, sier de to. De har lagt merke til de fine julegatene i Nordre gate og Thomas Angells gate og Kongens gate.

Les også kommentaren: Nå er Trondheim en eventyrby

- Trondheim er en større by enn disse gatene. De andre handelsgatene trenger også julepynt, sier Jorid Haagenstad og Sissel Østmo By.

Miljøvennlig er første ordet som faller Jonas Espseth inn når han får spørsmål om hva han syns om julepynten i Munkegata, og ser seg rundt. Han er på byen med sønnen Ulrik.

Les også: Kaster seg inn i julegatestriden

Syns det er greit

- Det var ikke så mye. Jeg hadde ikke tenkt på det, men jeg syns egentlig det er helt greit. Det kan bli litt mye jul de tre månedene jula varer, sier han.

Malin Haugen hos frisørsalongen H2 i Munkegata syns derimot det er trist.

–Det er jo ingen julepynt her. Vi har jo lyst til å ha det litt fint vi også. Her ligger Stiftsgården, og vi skulle jo hatt litt kongelige omgivelser. De har pyntet i vinduet for å få litt julestemning.

Spleiselag for julepynt

I Trondheim er det Midtbyen management som organiserer julepyntingen i gatene. Daglig leder Rigmor Bråthen syns det er hyggelig at folk syns julepynt er fint.

- Vi har fått det så fint i Nordre gate og Kongens gate. Da setter det selvsagt andre gater i skyggen. Bråthen forteller at julepynten er et spleiselag mellom gårdeiere og butikkdrivere i den aktuelle gata.

- Det har vært krevende å få til spleiselaget i de gatene som har fått julepynt, sier hun. Midtbyen Management og Trondheim kommune har ikke penger til julepynt.

Les også kommentaren: Butikkjeder og kjøpesentre fører til at det må brukes tvang for at bysentrum skal overleve.

Olav Tryggvason gate og Munkegata neste

- Vi har påtatt oss jobben med å organisere spleiselaget, sier hun. Selv tenker hun først på Olav Tryggvason gate og Munkegata som de neste gatene som bør få julepynt.

- Vi må jobbe med å få til et spleiselag her også. Det skal ikke stå på oss, sier Rigmor Bråthen i Midtbyen management.

Sissel Østmo Bye og Jorid Haagenstad koster bort nysnøen utenfor butikken. Selv har de pyntet til jul på stolpene ved inngangen. Foto: Rune Petter Ness
Frisør Malin Haugen hos H2 vil gjerne ha julepynt utenfor butikkvinduene også. Foto: Rune Petter Ness
Slik ser det ut i Nordre gate. Det syns folk ser fint ut. Foto: Tone Sofie Aglen
Jonas Espseth med sønnen Ulrik syns Munkegata er fin nok. –Det blir nok jul, sier Jonas. Foto: Rune Petter Ness