Adresseavisens undersøkelser viser at disse norske nettverkene og enkeltpersonene har stått for tusenvis av narkotikasalg det siste året. Foto: GRAFIKK: JONAS NILSSON / ADRESSEAVISEN)

44-åringen trodde han opererte i trygghet, skjult av avanserte anonymiseringsverktøy, men ble likevel pågrepet og dømt til nesten seks år i fengsel.

Virksomheten til amerikaneren blekner imidlertid sammenlignet med norske aktører på «det mørke nettet», aktører som er på frifot.

Skjulte seg

Amerikaneren ble dømt for 685 salg av narkotika mellom april og september 2013 på en skjult nettside, kjent som Silk Road 1.

Slike skjulte nettsider er i virksomhet fra en lite kjent del av internett,  kalt «det mørke nettet». Disse brukes av tusenvis av narkotikalangere til å pushe alle mulige stoffer på kunder i alle aldre, inkludert barn under 18 år.

Adresseavisen avslørte i begynnelsen av november at en rekke organiserte, norske nettverk benytter seg av «det mørke nettet» for å selge narkotika til nordmenn. Nettverkene har stått for minst 5500 salg til norske kunder bare det siste året (se grafikk til høyre for teksten).

LES AVSLØRINGENE I DOKUMENTAREN «SILKEVEIENE» (krever innlogging)

Blant de mest aktive

Den amerikanske 44-åringen solgte ulike typer narkotika, blant disse var opiater, MDMA, metamfetamin, kokain og hasj. Salgene foregikk mellom april og september 2013.  44-åringens 685 salg plasserte ham blant de best ansette, mest aktive selgerne på nettsiden. Han ble «belønnet» med fem år i fengsel.

Mannens virksomhet er imidlertid flere ganger lavere enn flere av de norske nettverkene Adresseavisen har avdekket på «det mørke nettet». Flere nordmenn som skjuler seg bak ulike dekknavn, står for langt flere narkosalg.

LEDER: Lys over «det mørke nettet»

Kommentar: Politiets sorte hull

Kommentar: Rådvillhet om mørk virksomhet (Adressa pluss)

Undersøkelsene viser at personer bak «Alfa&Omega», «Foxhound Norway», «Liveincontainer» og «Kvalitetsbevisst» alle har stått for flere salg enn den nå domfelte 44-åringen i USA.

Norsk politi etterforsker ikke

Sakene i Adresseavisen har vist at norske nettverket utnyttet lite kontroll av innenlandspost til å få narkotika levert rett i postkassen til nordmenn. En måned etter at «silkeveiene» ble publisert, annonserte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og justisminister Anders Anundsen endringer i postsystemet, slik at politiet nå kan bruke narkotikahunder for å lete etter slike forsendelser.

Så langt får imidlertid de norske nettverkene fortsette å pushe narkotika på de norske kundene. Norsk politi har ikke etterforsket det organiserte narkotikasalget fra «det mørke nettet».

Dette er et utdrag av påtalemyndighetens anklager mot den amerikanske narkoselgeren. Adresseavisen har anonymisert mannen. Foto: Skjermbilde