For en måned siden tok sivilingeniøren Marit Øvstedal 13 måneders permisjon for å hive seg på et kaldt eventyr.

- Jeg har alltid hatt lyst til å oppleve Antarktis. Da jeg så stillingsannonsen, tente jeg tvert på ideen. Det hørtes veldig spennende ut, sier stasjonssjef Marit Øvstedal ved Troll.

Historisk stasjonssjef

Da hun endte opp i sjefsstolen i Dronning Mauds Land ble hun historisk i samme slengen. Hun er nemlig den første kvinnelige stasjonssjefen på Troll, ifølge npolar.no.

- Det føles ikke noe spesielt å være den første kvinnelige stasjonssjefen. Jobben er den samme uansett, sier Øvstedal.

Øvstedal sørger for det administrative arbeidet på stasjonen. I tillegg står hun for rapportering og lager oversikt og ønskeliste på hvilket utstyr som skal bestilles inn.

-  Det har vært veldig fin, men også veldig hektisk. Jeg har mange varierte arbeidsoppgaver og har hatt mye å sette meg inn i, sier Øvstedal om sin første måned i sin nye stilling.

Jul på Antarktis

Det blir en hektisk julefeiring på Antarktis for stasjonssjefen.

- Vi har aldri arbeidsfri, men det blir en viss form for feiring med god mat, sier Øvstedal.

- Du savner ikke Trondheim i jula?

- Det er alt for mye som skjer her, så jeg rekker ikke det. Men det er klart man savner dem man er glad i, sier Øvstedal.

Sommer og snø

Det er desember og sommer i Dronning Mauds Land. Men det betyr ikke at det er shortsvær.

- Temperaturen ligger mellom minus fem og minus ti på dagtid. Den dropper ned til minus 15-20 grader på kveldstid, sier Øvstedal.

I mars setter kulda virkelig inn. Hun forteller at hun forventer ekstreme forhold med tempraturer helt ned til 45 minusgrader og kraftig vind. Det ser hun fram til.

- Det blir en spennende tid. Det blir veldig fint med snølyset og de kalde klare døgnene. Det blir nok en spesiell opplevelse, sier Øvstedal.