Ekteparet Rachel Wilmann og Bjørn Wiik ønsket seg nye gjester i julegave, og en av dem som svarte var 47 år gamle Raynold Halvorsen.

- Jeg ønsker å komme meg ut av ensomheten som jeg har opplevd i juletida flere år på rad. Da jeg leste om Rachel og Bjørn på adressa.no ringte jeg Rachel neste dag, sier han til adressa.no.

- Avslappet forhold til jula

Raynold forteller at han ble svært rørt og glad da han fikk svar fra Rachel om at han kunne komme på julemiddag i deres bolig på Bromstad julaften.

- At noen ønsker meg velkommen på julaften og er såpass raus, rørte meg til tårer. Jeg ser mest frem til fellesskap og tilhørighet. Det skal bli godt å føle at du er sammen med noen på julaften, sier han.

I mange år har Raynold brukt å sitte alene i leiligheten i Trondheim. I starten var det et bevisst valg.

- Jeg har ikke noe barn eller egen familie, og jeg tok et valg om å ha et veldig avslappet forhold til julefeiringen. For meg har julaften vært en helt vanlig dag. Jeg har ikke gjort noe spesielt eller spist noe festmåltid, sier han.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

Fem fremmede rundt bordet

De siste årene har den uføretrygdede 47-åringen jobbet frivillig i Vår Frue Kirke. Det har fått ham på andre tanker.

- Jeg har nylig tatt et valg om et kristent liv, og da kom det også et ønske om å ikke være alene på julaften. Da jeg leste om Rachel som ikke hadde fått noen svar på invitasjonen tenkte jeg at dette kunne være en god start på et nytt liv, sier han.

Rachel og Bjørn vil på julaften åpne hjemmet sitt for fire ukjente mennesker. I tillegg til Raynold, kommer det et ektepar fra India og en 93 år gammel kvinne som ikke maktet å feire nok en jul alene.

- Jeg gleder meg til middagen med fremmede. Jeg tror ikke det blir noe problem å feire med noen man ikke kjenner. Jeg tror rammen rundt årets julefeiring blir fantastisk, sier han.

Sliter med angst

Raynold får ikke skrytt nok av Rachel og Bjørn som har vist så stor omtanke.

- De er medmennesker som gir mye av seg selv. Mange gjør mye, flere kunne gjort mer. De går foran med et flott eksempel, sier han.

47-åringen legger ikke skjul på at han har hatt det tøft, og at han sliter med angst.

- Det setter grenser for hva man kan gjøre. Jeg prøver hele tiden å utfordre det, og ta kontroll. Det er ikke alltid like lett. Å dra til Vår Frue Kirke på julaften er for eksempel ikke så greit med tanke på den store folkemengden, sier han.

Gjennom mobilsamtaler og epost har Raynold fått et inntrykk av Rachel og Bjørn som ærlige og oppriktige.

- Jeg har derfor valgt å være like åpen og ærlig tilbake, sier Raynold.

- Takknemlig

En av årsakene til at Raynold har vært likegyldig til jula, er det stadig større fokuset på pengebruk.

- Nå er det ikke lenger tanken som teller. Gavene skal være dyrest mulig. Jula handler om så mange andre verdier, mener han.

På julaften vil han få kjenne på kroppen hva slags andre verdier som finnes i julehøytiden.

- Jeg vet at jeg vil være rørt til tårer når jeg møter Rachel og Bjørn. Det er ikke sikkert at jeg klarer å si så mye i starten. Jeg er så takknemlig for at de åpner dørene sine. Denne høsten har på mange måter vært en eneste stor opptur, og på toppen av det hele får jeg feire jul med dem. Jeg føler meg som verdens heldigste, sier han.

Rachel Wilmann og Bjørn Wiik har invitert fire ukjente mennesker som skal feire jul i deres bolig på Bromstad. Foto: john andré aasen
47-åringen hadde et veldig avslappet forhold til jula før i tida. Nå ønsker han å feire den med andre. Foto: RUNE PETTER NESS
Raynold tror julemiddagen med fem fremmede mennesker vil bli alle tiders. Foto: RUNE PETTER NESS