Julen er for mange høytid for festligheter og hygge på byen. Med lave temperaturer, oppfordres lettkledde, forfengelige festdeltakere til å heller ha med seg et ekstra klesskift istedenfor at kulda kan gå på helsa løs.

- På fest skal man gjerne pynte seg, men man kan fortsatt kle seg godt og samtidig beholde forfengeligheten, sier Ole Gladsø, leder for Norsk Røde Kors.

Ullundertøy og boblebukse

Med mange kuldegrader, kan det være greit å tenke seg om to ganger før man legger ut på vei til fest i småsko og tynn jakke.

Røde Kors-lederen sier det er fullt mulig å beholde forfengeligheten på festen, til tross for at man hopper inn i tykke dunjakker og fôret vintersko.

- Overfør friluftslivet, og dra til festen i varmt tøy som for eksempel ullundertøy, boblebukse og tykt yttertøy. Ha heller med klesskifte til festen, sier han.

Det er også viktig å dekke til både hender og hode, ifølge Gladsø. Ved å gå tynnkledd beskyttes ikke blodårene like godt, og kroppen utsettes for raskere nedkjøling.

Gladsø oppfordrer spesielt kvinnfolk som skal på fest til å vær påpasselige med skovalget.

- Ha heller med et ekstra par sko til selve festen. Småsko kan være både kalde og glatte, og det er fare for å falle og ødelegge resten av det gode juleselskapet. Man må tenke forebyggende, sier han.

Vis medmenneskelighet

Med litt for mye alkohol innabords, er det desto viktigere å kle seg godt, ifølge Gladsø.

- Man kjenner ikke kulden på samme måte hvis man har drukket alkohol. Faren for at noe skal skje er derfor større, sier han, og legger til at prognosene er dårlige hvis man blir sittende og etter hvert sovner ute.

Gladsø oppfordrer hver enkelt til å ta vare på og følge med hverandre i høytiden.

- Hvis du ser noen med hvite flekker på huden, ta med personen innendørs eller varm vedkommendes hud med hendene dine.

Legger seg i busskur

Politiet i Sør-Trøndelag opplever altfor ofte at kombinasjonen alkohol og lite klær ikke er spesielt lurt.

- Det er dessverre mange, og da spesielt unge folk, som kler seg altfor dårlig. Det hender dessverre en del ganger at folk legger seg til i busskur og andre steder. Det er veldig farlig når det er kaldt, og vi oppfordrer til at folk passer på hverandre slik at alle kommer hjem, sier operasjonsleder Rune Brandmo.