Allerede tidlig på formiddagen var det lange køer av biler på Tiller. Både utenfor elektronikkbutikkene og de store kjøpesentrene, som City Syd, var det vanskelig å finne parkeringsplass.

En av de butikkene som hadde mest folk med bæreposer på vei inn i butikken var bokhandelen Ark på City Syd.

Et helt halvt år

– Mange kommer for å bytte bøker i dag. Det er spesielt boka «Et helt halvt år», av forfatteren Jojo Moyes og Jon Michelets «En sjøens helt», som er på byttetoppen så langt i dag, sier Alette Moseng.

Også den årlige boka om tegneseriehelten Pondus kommer i retur.

Ønsket Albert Åberg

Familien Myhr hadde bøker høyt opp på ønskelista i år.

–Vi var heldige som fikk syv bøker om Albert Åberg. Det ble litt for mange, så nå må vi bytte, forteller foreldrene Kjersti og Geir-Olav Myhr.

Guttene Nils og Marius har sine klare favoritter. De løper rett bort til hylla med de bøkene som lager lyd. Særlig de med billyder ser ut til å falle i smak hos minstemann Nils.

–De er også veldig glade i bøker med klaffer, forklarer mamma Kjersti Myhr.

Nettbrett og pølsemaskiner

Hos Lefdal på Tiller var det kø allerede før klokken 06.45 lørdag morgen. Da åpnet butikken, og mange hadde møtt opp tidlig for å sikre seg gode tilbud.

– Tredje juledag er en litt rar dag. Første del av dagen, frem til klokken åtte, er det kunder på jakt etter gode tilbud. Så blir det stille, frem til rundt klokken 11. Da kommer alle som skal bytte gaver, sier salgsansvarlig Vidar Pettersen.

I år er det særlig pølse- og popkornmaskiner som kommer i retur.

– Mange bytter også nettbrett, dab-radioer og spill. Vi ser at folk ønsker å legge litt ekstra penger i, slik at de får en oppgradering av den gaven de har fått, sier Pettersen.

En gave som salgssjefen ikke forventer å få mange av i retur, er sirkulasjonstreneren, som Drillo har reklamert for.

– Den er ekstremt populær, så populær at vi gikk tom lille julaften, sier han.

Tørketrommel

June Carlsen fikk to kjøkkenmaskiner av merket Kenwood til jul.

– Jeg bytter inn den ene. Beløpet skal brukes til en ny tørketrommel, sier hun.

Rettigheter

De fleste butikkene tillater kundene å bytte julegavene i romjula, men ifølge Forbrukerrådet har du kun angre- og bytterett ved fjernsalg og kjøp utenfor fast utsalgssted, slik som internett og dørsalg.

Når du handler i ordinære butikker, er du prisgitt butikkens egne bytteregler.

Fikk to: June Carlsen fikk to kjøkkenmaskiner i julegave. Hun returnerer den ene, og ønsker å bruke de ekstra pengene til ny tørketrommel. Foto: Kjerstin Rabås
Liker lyd: Favoritten til Nils ser ut til å være bøker som lager lyd. Foto: Kjerstin Rabås