– Vi opplever at legevakta overhodet ikke fungerer, sier Toril Kokaas Lervold.

Mannen er nylig operert, og har behov for hjelp til å tømme blæra.

– Andre juledag kom vi klokken 21.30 og fikk ikke hjelp før klokken 00.30. Da hadde mannen min så store smerter at han holdt på å besvime, sier hun.

Sjokkert

Tredje juledag er de tilbake igjen med samme problem.

– Vi kom hit klokken 11. Nå er klokken 13 og vi sitter fortsatt i kø for å få registrert ankomsten i ekspedisjonen, sier Toril Kokaas Lervold, som både er sint og bekymret på vegne av mannen sin, som også i dag har store smerter og blødninger.

Lervold har i de timene hun har oppholdt seg på legevakta registrert mange pasienter med store smerter som sitter i kø.

– Jeg er sjokkert, sier Lervold, som bor i Klæbu.

Hun mener det er galt at legevakta i Trondheim skal betjene kommunene Melhus, Klæbu, Malvik, Trondheim og Midtre Gauldal.

– Hver kommune burde hatt sin egen legevakt. Jeg er sikker på at de ikke sparer penger på denne ordningen, sier Lervold.

Da Adresseavisen var innom lørdag ettermiddag var det 70 personer som satt i kø.

Etter over to timer fikk Lervold til slutt registrert seg i resepsjonen, og satt på prioritert liste. Etter tre timers venting visste de fortsatt ikke når de kom inn til lege.

Får hjelp

Enhetsleder for legevakta, Hanne Strand Geving, synes det er vanskelig å kommentere saken til ekteparet Lervold, uten å gå inn i de vurderingene som er gjort.

Samtidig ønsker hun å beklage hvis noen føler at de må vente unødvendig lenge.

Selv om venterommet nå er fullt og enkelte må vente opp til fem timer kø, mener Hanne Strand Geving at de som trenger hjelp, får hjelp.

– Når julaften faller på en onsdag, er det mange dager uten fastlege tilgjengelig. Det har gjort at pågangen til legevakta er stor i romjula, sier Geving.

Rødlistepasienter, det vil si de med behov for akutt hjelp, får umiddelbar hjelp.

– Andre pasienter må vente, og nå kan ventetiden dessverre komme opp imellom fire til fem timer, sier hun.

Vond hals og forkjølelse

Det er mange pasienter med vond hals, plagsom hoste, symptomer på influensa og omgangssyke som oppsøker legevakta i jula. Det er også flere personer med gallestein i jula enn ellers i året.

– Det har vært mange barn med feber innom, sier Hanne Strand Geving.

Hun ønsker å poengtere at en pasient får best hjelp av fastlegen, fordi fastlegen kjenner vedkommendes sykehistorie.

– Så hvis du kan vente, så gjør det. Mange tror de møter på sykehusleger på legevakta, fordi den ligger på St Olavs Hospital, men det er allmennleger her på den kommunale legevakta, sier hun.