Klokken 18.30 tenner ordfører Rita Ottervik varden ved Kristiansten Festning, og kl 19.00 er det familiefyrverkeri fra Kristiansten festning.

Ved midnatt blir det festfyrverkeri fra Kristiansten festning. I år som i fjor er det NTNU-gruppa «Eksplosiv» som står bak det fargerike showet. Over 100 kilo fyrverkeri vil gå opp i røyk i løpet av de ti minuttene moroa varer.

Dyr moro

I likhet med tidligere år er det forbudt å skyte opp fyrverkeri i Midtbyen, på Bakklandet, Møllenberg, Buran, Lademoen, Rosenborg, Singsaker og i Ila.

Skulle du bli tatt for å fyre opp fyrverkeri innenfor forbudssonen så starter bøtesatsen for uforsiktig omgang med sprengstoff og fyrverkeri på 7000 kroner.

Frykter brann i trehus

Vakthavende brann- og redningssjef Ole Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste sier at det er spesielt Møllenberg, Østbyen og Bakklandet som er sårbare områder med tanke på en eventuell brann.

- Dersom det bryter ut brann i disse områdene vil det være en kjempeutfordring for oss uansett vær- og vindforhold. Derfor vil vi be politiet om å slå hardt ned på fyrverkeribruk i områdene med tettest trehusbebyggelse, sier han.

Stjerneskudd kan starte brann

Han ber om at alle respekterer forbudssonen og at man generelt er forsiktig med alt som hører nyttårsaften til.

- Alt som ikke er klassifisert som fyrverkeri har man lov å bruke innenfor forbudssonen, som for eksempel stjerneskudd. Men det ligger et generelt ansvar om at man skal ha kontroll når man driver med ild. Man kan bli strafferettslig ansvarlig dersom noe fører til brann, sier han.

Stjerneskudd har magnesium i seg, og den utvikler svært høy temperatur. Den er en meget skummel brannkilde dersom folk slenger den fra seg uten at den er utbrent.

Her er de beste fyrverkeri-rådene

Forbered fyrverkerioppskytingen i dagslysMens det fortsatt er lyst og før festen starter, bør man gjøre klart for fyrverkerioppskytingen. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal ligge utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter. Sørg for at fyrverkeriet skytes opp i en retning som ikke setter mennesker eller bygninger i fare. Tenk over vindforholdene.Les bruksanvisningen nøye før bruk.

Sjekk at fyrverkeriet er godkjent for bruk i Norge før du kjøper det. For bruk av fyrverkeri og store stjerneskudd er det 18 års aldersgrense. Det er 12 års aldersgrensegrense for bruk av de minste stjerneskuddene.

Bruk briller og kontroller at fyrverkeriet ikke er skadetAlltid bruk briller når du håndterer fyrverkeri. De fleste skadene som skjer i forbindelse med bruk av fyrverkeri, er øye- og ansiktsskader. Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til utsalgsstedet.

Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velteBakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp. Lag en avfyringsrampe der fyrverkeriet står stødig.Bruk tennstav.

Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme, som kan bli så stor at den antenner fyrverkeriet direkte i stedet for lunta. En tennstav er enklere og tryggere å bruke enn for eksempel fyrstikker. Sitt på huk, tenn lunta med strak arm og fjern deg straks langt unna.

Bøy deg aldri over fyrverkeri med antent lunte

Fyrverkeriet kan tenne før lunta har brent helt opp. Inne i selve fyrverkeriet kan det være en hurtiglunte, som brenner svært raskt. Derfor kan antent fyrverkeri avfyres brått og uventet.

Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Unngå at barn bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri.

Hold god avstand fra oppskytingenSørg for at alle holder god avstand. Minsteavstand er oppgitt i bruksanvisningen. Sikt aldri i retning av bygninger, kjøretøy, mennesker eller dyr. Hold kjæledyr innendørs.

Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

I alkoholpåvirket tilstand reduseres vurderingsevnen, mens reaksjonstiden øker. La en voksen edru person ta seg av oppskytningen.

I Norge er det totalforbud mot raketter med styrepinne. Fyrverkeri som kan forveksles med leketøy er også forbudt.

Nødraketter og nødbluss

Det er ikke tillatt å skyte opp nødraketter i forbindelse med nyttårsfeiringen. Nødraketter/nødbluss skal kun benyttes dersom man er i en nødssituasjon. Utdaterte nødraketter og bluss skal returneres til forhandleren for destruksjon.

Kilde: Trøndelag brann- og redningstjeneste

Vakthavende brann- og redningssjef Ole Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste ber folk holde seg edru mens de skyter opp fyrverkeri. Foto: tbrt