En 18 år gammel mann fra Trondheim er siktet for å ha påsatt brannen som førte til at byens eldste pub, Kieglekroa fikk store skader 5. desember i fjor. Mannen ble samme dag varetektsfengslet i fire uker. Han har hele tiden nektet straffskyld.

LES KOMMENTAR: «Ølet vi drakk, kunne slukket brannen» (PLUSS)

Sendte video på Snapchat

Mannen er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen som har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Fredag formiddag ble mannen varetektsfengslet for ytterligere fire uker i Sør-Trøndelag tingrett. Mannen tok betenkningstid etter å ha fått lest opp kjennelsen.

I kjennelsen kommer det frem at politiet har funnet et videoopptak som siktede skal ha sendt via mobilappen Snapchat 5. desember.

Videopptaket viser brennende treverk, noe som kan være håndtaket på ei snøskuffe og teksten «Lage brann I byn æ sjø» er lagt på selve bildet.

Skal ha satt fyr på flagg

Et annet opptak viser det samme området med flammer, men det er lagt en stol i flammene. Siktede sendte nok en snapchat-video til sine følgere hvor videoen viser at brannen har utviklet seg ytterligere. Her står teksten: «Ble litt verre enn æ trodd».

Det kommer også frem i kjennelsen siktede ska ha lagt en brennende fakkelboks i en spadelignende gjenstand og tatt med denne bort til brannområdet. Videre skal han ha satt fyr på et flagg.

Retten mener det er en meget sterk sannsynlighet for at siktede er skyldig i brannen. Siktelsen gjelder en alvorlig forbrytelse, og siktede må regne med en lengre ubetinget fengselsstraff dersom han blir dømt.

- Kan føre til frykt

Aktor Bente Lind brukte straffeprosessloven paragraf 172 for å begrunne den videre varetektsfengslingen av siktede.

- Vi mener det er behov for fortsatt varetektsfengsling. Det er med tanke på den uro og utrygghet dette har medført blant byens borgere. Folk har syntes dette har vært skremmende, sier hun til adressa.no.

Hun understreker at en brann i den gamle trehusbebyggelsen i sentrum nattestider er alvorlig.

Politiadvokaten mener at det fortsatt kan være frykt blant publikum dersom siktede blir løslatt.

- Denne brannen er såpass fersk i tid, og vi må ta hensyn til disse reaksjonene, sier hun.

-  Det vil også kunne støte folks rettsfølelse om en som er siktet for en så alvorlig handling, slippes ut på gaten igjen kort tid etter. Behovet for varetektsfengsling vil bli vurdert fortløpende av påtalemyndigheten, men i utgangspunktet anses det aktuelt å holde siktede varetektsfengslet frem til hovedforhandlingen, sier hun.

Ber om hjelp fra brannekspert

Brannen brøt ut i Holstveita i Midtbyen rundt klokken 04.00 om natten. Det ble umiddelbart kraftig røykutvikling, og brannen var godt synlig fra flere steder i byen. Baren Kieglekroa sto i full fyr, men brannvesenet klarte i løpet av kort tid å ta ned utvendige flammer.

Det var dommerfullmektig Gjermund Aasbrenn som leste opp kjennelsen etter fengslingsmøtet. Retten sier i kjennelsen at en løslatelse av siktede vil forårsake sterke publikumsreaksjoner med tanke på at det var en brann som kunne krevd menneskeliv. Retten var enig med påtalemyndigheten om at det var nødvendig med videre varetekt av siktede av hensyn til rettsfølelsen til byens borgere.

Aktor Bente Lind forteller at det fortsatt pågår etterforskning i saken.

- Vi venter på resultat fra laboratorieundersøkelsene og en rapport fra en brannsakkyndig. Det må innhentes før saken sendes til Statsadvokakten som vil ta ut tiltale, sier hun.

- Sterke bevis

I midten av desember ble det kjent at politiet ville innhente en vurdering fra en brannsakkyndig. Det er ikke avklart hvem som skal oppnevnes som brannsakkyndig ennå ifølge Lind.

- Hvordan vil du karakterisere bevisene i denne saken?

- De er svært sterke. Det har det vært fra starten av, etter min vurdering etter påtalemyndighetens vurdering, sier Lind, som understreker at bevisene må være veldig sterke for at straffeprosessloven paragraf 172 skal brukes som forutsetning for varetektsfengsling.

Aktor Bente Lind opplyste at saken trolig vil være ferdig etterforsket i løpet av våren. Hovedforhandling kan gjennomføres så raskt saken er oversendt påtalemyndigheten. Retten understreker i kjennelsen at dette anslaget er optimistisk, og hovedforhandling kan tidligst skje i juni i 2015. Retten mener det foreligger grunn til å holde siktede varetektsfengslet frem til hovedforhandlingen.

Tar fengslingen tungt

Forsvarer Arve Røli sier at hans klient synes varetektsfengslingen er en stor belastning.

- Han ønsker å være i et behandlingstilbud for rus og psykiske lidelser. Han får ikke noe behandling i fengselet på Tunga, sier han.

Røli forteller at det finnes et behandlingstilbud for siktede, men at dette tilbudet kan forsvinne dersom han ikke takker ja til det.

Siktede har fått se mobilbevisene som politiet sitter med, men kan ikke huske verken bilder, videoer eller tekst.

- Han forteller at han var beruset på dette tidspunktet, sier Røli.

Han mener at straffeprosesslovens paragraf 172 ikke er nødvendig i dette tilfellet.

- Denne bestemmelsen krever veldig sterke bevis. Slik saken står i dag, så er ikke det riktig. Det er ikke nødvendig heller. Han er 18 år og han har et tilbud om behandling.

Aktor Bente Lind ba om at siktede ble varetektsfengslet til 30. januar. Foto: camilla kilnes
Dommerfullmektig Gjermund Aasbrenn leste opp kjennelsen for siktede. 18-åringen er varetektsfengslet i ytterligere fire uker. Foto: camilla kilnes
Forsvarer Arve Røli representerer 18-åringen. Foto: camilla kilnes
Politiet oppnevnte en brannekspert som skal forsøke å gi svar på flere av spørsmålene som politiet sitter med. Foto: Joakim Slettebak Wangen