Det var like oppunder jul at Ronja Haugan og den jevngamle venninnen ble stoppet på gaten da de var i Trondheim sentrum. Jenta som stoppet dem kom fra AUF og ville gjerne snakke med dem.

- Hun sa at de jobbet med å få billigere buss og gratis skolebøker, og jo flere medlemmer de får, jo enklere blir det å få til. Vi ville også gjerne ha billigere buss og gratis bøker, så vi sa ja til å bli vervet. Vi fortalte også hvor gamle vi var, forteller Ronja Haugan.

- Merkelig fremgangsmåte

De betalte ti kroner hver og fikk med seg et medlemskort hjem.

- Hva synes du selv om vervingen?

- Mamma og stefaren min, Christian, har jo rett i at jeg er litt ung. Jeg er bare 13 år, og jeg bryr meg jo ikke så mye om politikk egentlig.

Moren til Ronja, Heidi Haugan, reagerer på fremgangsmåten til AUF.

- Det er bra at ungdom engasjerer seg politisk, men jeg synes dette er en merkelig fremgangsmåte. Min datter har ikke vært politisk engasjert så langt, og hun har nok heller ikke den nødvendige oversikten over de politiske partiene ennå. Jeg tror så unge mennesker lett kan bli fristet av slike ting de ønsker seg, og jeg synes det blir feil at de skal melde seg inn i et politisk parti kun på dette grunnlaget, sier Heidi Haugan, og legger til:

- Noen kan jo også synes at det er vanskelig å si nei når de blir forespurt på en slik måte.

- Kan oppstå misforståelser

Stefaren til Ronja, Christian Nilsen, reagerer også på at så unge mennesker verves på gata på en slik måte.

- Det blir helt feil måte å gå fram på. Man lurer på hvor mange av medlemmene sine de har vervet på denne måten, det blir jo veldig enkelt. Etter det jeg vet, skal de også være 15 år før de kan verves uten samtykke fra foreldrene.

- Men det stemmer jo at AUF jobber for billigere buss og gratis skolebøker?

- Ja, men det kan lett oppstå misforståelser når de snakker med 13-åringer. Kanskje kan de for eksempel tro at så lenge de viser medlemskortet, så får de billigere buss, sier Nilsen.

Trenger samtykke

AUF-leder i Trondheim, Julie Hole, sier det ofte kan være vanskelig å vite hvor gamle ungdommen de snakker med er.

- Vi har mange som er ute og forteller om AUF, det vi er engasjert i og jobber for. Når vi henvender oss til de unge, kan det ofte være vanskelig å gjette alder, men når de melder seg inn skriver de jo ned fødselsdato. Dersom noen er under 15 år, sender AUF sentralt et samtykkeskjema til foreldrene i etterkant. Så er det enkelt å melde seg ut dersom man ønsker det.

- Foreldrene synes 13 år er for ungt for å melde seg inn i et parti på denne måten?

- Vi har mange engasjerte og aktive medlemmer som er 13 og 14 år i AUF. Når det gjelder billigere buss og gratis skolebøker, er jo dette saker vi brenner for, og det er naturlig at vi snakker om disse også når vi verver nye medlemmer. Når det gjelder denne konkrete saken, er det vanskelig for meg å vite akkurat hva som har blitt sagt.

Fredrikstad Blad fortalte i går om en 12 år gammel jente som ble vervet av AUF. «De spurte om jeg hadde lyst til å sove litt lenger om morgenen ved å få senere skolestart», forklarte 12-åringen da hun kom hjem fra byturen som AUF-medlem. Også her reagerte foreldrene på vervingen.