De falske tusenlappene som har vært i omsetning i Trondheim skal ha blitt anskaffet på «det mørke nettet» (se faktaboks).

Ifølge politiførstebetjent John Ola Volden ved Sør-Trøndelag politidistrikt skal to av de seks siktede ha bestilt flere pakker med fem tusenlapper i.

- Vi har totalt tatt beslag i 34 tusenlapper. 21 av disse skal ha vært under omsetning eller forsøkt omsatt. Vi har også mistanke om at omtrent 25 falske tusenlapper kan være i miljøet, opplyser Volden.

Falsk tusenlapp på julemarked

Han ber derfor folk være obs på om tusenlappene de har er ekte. Siste episode hvor en falsk tusenlapp var i omsetning var på julemarkedet på Trondheim torg før jul, opplyser politiførstebetjenten.

De seks siktede personene i saken er i alderen 17 til 23 år. De er siktet etter straffelovens paragraf 174, som omhandler anskaffelse av falsk valuta.

Hver pakke med falske tusenlapper skal ha blitt kjøpt for 1200 kroner på en skjult nettside på det mørke nettet. Disse nettsidene er kjent som kryptomarkeder (se faktaboks). Det eksisterer en rekke kryptomarkeder i dag, selv om flere ble beslaglagt i en koordinert politiaksjon som involverte 17 land i begynnelsen av november.

To dager før politiaksjonen avslørte adressa.no omfattende salg av narkotika fra nordmenn til nordmenn ved hjelp av kryptomarkedene.

I forbindelse med undersøkelsene kartla adressa.no også kryptomarkedet som flere av de siktede trønderne har bestilt falske tusenlapper fra. I tillegg til forfalskede penger og enorme mengder narkotika, utgjør falske identitetspapirer, dataprogram og hackertjenester et enormt varelager.

LES DOKUMENTAREN «SILKEVEIENE» HER (Krever innlogging)

Ber Kripos om hjelp

Selve bestillingen av de falske sedlene er det to av de seks siktede som skal ha stått bak. Sør-Trøndelag politidistrikt har nå bedt Kripos om hjelp i etterforskningen.

- Vi er i dialog med Kripos for å etterforske bakmenn. Det er de som vil følge opp det, så får vi se hva som skjer. Det krever en del etterforskning, så det er ikke sikkert det lar seg gjøre, sier Volden.

Han opplyser at de er kjent med dekknavnet til personen som skal ha solgt sedlene på «det mørke nettet». Volden ønsker ikke å oppgi dekknavnet til adressa.no.

- Det er ingen grunn til å tro at dette er produsert i Trondheim. Det har kommet fra en annen plass, sier Volden.

Kartlegger rollen til de siktede

Politiet holder nå med å kartlegge den enkeltes rolle i saken, og konkret hvilke tilfeller hver enkelt kan knyttes opp mot. Den laveste strafferammen for den alvorligste bestemmelsen i paragrafen de seks er siktet etter, er tre års fengsel. Ifølge Volden skal samtlige ha brukt de falske tusenlappene. Politiet mener også at de siktede kjente til at pengene de brukte var falske.

- Vi har ikke landet på endelig siktelse. Det vil vi ta stilling til når etterforskningen er ferdig, sier Volden.

Han påpeker at flere av de siktede er under 18 år, og det derfor kan være aktuelt at de får en annen straffereaksjon enn fengsel.

Kjøper billige varer

Da adressa.no først omtalte at det var falske tusenlapper under omsetning i Trondheim var det etter et tilfelle hvor en av de siktede kjøpte gløgg til 15 kroner med en falsk tusenlapp.

- Det er gjennomgående at de siktede har kjøpt ting som koster lite for å få mest mulig igjen, sier Volden.

Han opplyser at enkelte av de siktede er kjenninger av politiet.