Lederen i Sør-Trøndelag Venstre og bystyrepolitikeren vil nå ta initiativ til å møte med styreleder Ameen Chilwan i Det muslimske samfunnet i Trondheim (MST). Åm sier uttalelsene fra den lokale muslimske lederen viser at det er en lang vei å gå for å skape forståelse for hvor viktig ytringsfriheten er.

- Det er skuffende i en slik situasjon at noen kommer med en uttalelse som viser at han ikke har forstått hva Charlie Hebdo kjempet for og hva som er viktig med det, sier Åm.

Uaktuelt med regler

I intervjuet med adressa.no tar Chilwan klart avstand fra terror, men kritiserer samtidig publiseringen av Muhammed-tegninger, og ønsker klarere regler for hva media kan publisere.

- Det er ikke tilstrekkelig å ta avstand fra handlingen, man må ta avstand fra holdningene som gjør handlingen mulig, sier Åm.

- Når Charlie Hebdo har lidd dette offeret på ytringsfrihetens alter er det uaktuelt å reversere reglene om ytringsfrihet for å tilpasse seg religiøse følelser, sier han.

Gammel kamp

Venstrepolitikeren viser til at dette i et religiøst perspektiv ikke er noen ny kamp i vesten. Han sammenligner det som skjedde i Frankrike med kampen mellom protestanter og katolikker. Troen på én gud gjorde det umulig å leve sammen, og førte blant annet til Bartolomeusnatten i 1572, hvor flere tusen protestanter ble drept i gatene i Paris. Veien mot toleranse i Europa gikk gjennom å anerkjenne at det er mulig å tro på noe og samtidig akseptere at det fins andre oppfatninger.

- Mitt poeng er at Gud blir større av akseptere mangfoldet i samfunnet. Det er trist når terrorister begår slike handlinger og løper ut på gaten og roper «Gud er stor». I virkeligheten er Gud aldri så liten som i slike øyeblikk, sier Åm.

Stor makt

Han bodde selv i Danmark i 2006 da Jyllands-Posten publiserte de omstridte Muhammed-tegningene som førte til opptøyer og protester verden over. Han peker på at en religiøs leder i Danmark da sterkt bidro til å helle bensin på bålet ved å spre falske tegninger og bilder i den muslimske verden. Det som begynte som en nasjonal debatt om hvordan dansker skal leve sammen, ble en global krise ute av kontroll.

- Jeg ser ingen motsetninger mellom det å tro på noe og samtidig akseptere at det finnes andre ytringer, sier han.

Vil føre til debatt

Nå er han overbevist om at terrorangrepet vil føre til en stor internasjonal debatt omkring temaet ytringsfrihet. Han sier det er viktig å diskutere det i fellesskap for å forsøke å skape en forståelse for at ingen kan kreve gjennom lovs form at de som kommer med ytringer skal legge bånd på seg.

- Det må vi diskutere også i Trondheim, sier Åm.

Trond Grønli Åm fra Venstre sier han vil ta initiativ til et møte med styreleder Ameen Chilwan i Det muslimske samfunnet i Trondheim for å diskutere ytringsfrihet. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN