Etter at narkohunder hadde snust frem det rekordstore beslaget på 9,6 kilo metamfetamin ved Kvål, planla politiet å bytte ut narkoen med lurestoff samt å sette opp et videokamera. Det rakk de ikke. For mens politiet drev og rigget seg til i skogen, etter å ha funnet de mange flaskene med stoffet som var gjemt under mosen, kom to litauere (34 og 43) tuslende innover mot narkodepotet ved Bennavegen 7. februar i fjor.

Den ene erkjente

De to mennene ble pågrepet, og i desember møtte de i retten tiltalt for oppbevaring av metamfetaminet. Dette er det nest største metamfetaminbeslaget som er gjort i Sør-Trøndelag. Det største stammer fra 2009, da en narkohund snuste seg frem til 14 kilo metamfetamin pakket i flasker under ei rot i Sjøla i Klæbu.

Den tiltalte 43-åringen erkjente straffskyld i retten, mens den yngste litaueren nektet. Rett før jul kom avgjørelsen mot mennene. Sør-Trøndelag tingrett dømte begge til syv års fengsel for oppbevaring av narkotikaen.

Stoppet i tollen

Opprullingen av narkosaken startet egentlig med en pågripelse av 43-åringen hjemme hos en, for politiet, kjent vinning- og narkokriminell mann fra en kommune i Sør-Trøndelag nett til 25. januar i fjor.

Neste gang politiet hørte om 43-åringen, var torsdag 6. februar i fjor da han kom kjørende over Storlien og ble stoppet av tollvesenet. Mannen satt da bak rattet i sin egen bil. Tollerne ble imidlertid oppmerksom på en annen litauiskregistrert BMW, som de mente kjørte sammen med 43-åringen. Men denne glapp for dem. Tollerne kontaktet derfor politiet, som begynte å lete etter BMW-en. Den dukket opp på Tiller i Trondheim. Det gjorde også 43-åringen noen timer senere. Han hadde fått reist videre fra Storlien, kom det frem i retten.

1000 Euro

I BMW-en, som politiet spanet på, satt to andre litauere. 43-åringen satte seg i denne bilen, og politiet fulgte med da de kjørte fra Tiller til Kvål og Bennavegen. Alle tre litauerne ble etter hvert pågrepet og ransaket, men politiet fant ikke noe mistenkelig. Mennene ble derfor løslatt natt til 7. februar. Etterforskerne besluttet deretter å undersøke skogen ved Bennavegen ytterligere på dagtid, og narkohunder fant flaskene med metamfetaminet i en bag gravd ned i terrenget. 43-åringen og 34-åringen ble pågrepet da de kom gående senere neste dag. De to andre litauerne i BMW-en, de ble ikke funnet av politiet.

Før rettssaken hadde 43-åringen sittet i varetekt siden pågripelsen i februar i fjor. Han hadde ikke villet la seg avhøre av politiet før han inntok vitneboksen. Da han forklarte seg i Sør-Trøndelag tingrett, hevdet han at hadde lagt narkopartiet i skogen allerede i januar, etter å ha fått et «oppdrag» fra den medtiltalte litaueren. Ifølge 43-åringen forklaring skulle han motta en bag med narkotika fra en ukjent mann ved en bensinstasjon, og legge denne i skogen. For dette skulle han få 1000 Euro, noe han aksepterte fordi han trengte penger, ifølge dommen.

43-åringen forklarte i retten at han møtte en russer ved en bensinstasjon utenfor Trondheim, at han fikk syv plastflasker med det han skjønte var metamfetamin og at han la disse flaskene i en bag som han gjemte i skogen på Kvål.

Forskjellige versjoner

43-åringen fortalte videre at han ville tilbake til Trondheim for å vise den medtiltalte hvor bagen lå. Han ville bli fri fra ansvaret for bagen. Derfor reiste han til Trondheim 6. februar i fjor, ifølge dommen. Mannen beskrev i retten 34-åringen som en kjenning fra hjemlandet som flere ganger hadde forespeilet ham jobb som bilmekaniker, uten det skjedde.

Den medtiltalte 34-åringen hadde imidlertid en helt annen versjon av saken i retten, og benektet enhver forbindelse til 43-åringen.

Han hevdet at han møtte ham første gang på Tiller rett før pågripelsen. Dette i forbindelse med at han fikk i oppdrag å reparere et punktert bildekk for 43-åringen og to andre litauere i BMW-en 7. februar i fjor. Også de to andre mennene var ukjente for ham, forklarte 34-åringen. Han driver med mekking og sa ja til å fikse dekket. Han klarte imidlertid å ødelegge det mer. Han monterte derfor et gammelt vinterdekk på felgen, og hevdet i retten at han hadde dårlig samvittighet for dette.

- De var misfornøyde og sa jeg måtte bli med dem å hente et annet dekk. Jeg tenkte ok, sa mannen i retten. Han dro med den medtiltalte 43-åringen i bilen sin.

34-åringen forklarte under sitt vitnemål at han hadde fått forklart at dekket lå oppbevart i en skog. De kjørte en stund og kom til en skog. Begge gikk da ut av bilen, og 34-åringen fikk streng beskjed om å bli med opp i skogen av den medtiltalte, ifølge forklaringen i retten. Der ble de pågrepet av politiet ved depotet.

- Bortforklaring

Sør-Trøndelag tingrett finner det svært usannsynlig at 34-åringen ble bedt om å bli med opp i skogen for å finne et bildekk, og mener historien utelukkende fremstår som er forsøk på å bortforklare sannheten.

Politiet fremla i tillegg teledata under rettssaken. Dette viste at 34-åringen allerede 4. februar i fjor hadde en telefonsamtale med en av litauerne i BMW-en, som han møtte på Tiller. Dommerne mener derfor at 34-åringen var en del av en fellesoperasjon som omhandlet metamfetaminet.