Fra sesongslutt i fjor har Trondheim vært uten skøytebane for lengdeløp. Før det klaget brukerne over problem med kjølingen, og ruglete is på Leangen. Skøyteløpere i Trondheim har enten måttet trene på kortbanen inne i ishallen, eller dratt til skøytehallene på Fosen eller Hamar for å trene hurtigløp.

Les også: Krever is av Ottervik

Mulig å gå fort

- Nå er det endelig mulig å gå fort på Leangen igjen, sier Øystein Magnussen som er sportslig leder i sportsklubben Falken

- Endelig er vi her, sa ordfører Rita Ottervik i åpningstalen sin. Hun er fornøyd med at kommunen og idretten sammen fant en pakkeløsning som innebærer nytt betongdekke, noe som også åpner for rulleskøyter sommerstid. Indre bane skal også islegges, og være åpen for isleik for alle om vinteren, og være en sjuerbane for fotball sommerstid.

- Vi vil ha åpne anlegg som alle kan bruke. Det har vært ledestjernen vår, sa Ottervik i talen sin.

- Vi er opptatt av å utnytte anlegget best mulig.

Les også: Tilbyr bare naturis

Ventet i mange år

- Dette har vi ventet på i mange år. Endelig har vi fått en skøytebane med perfekt isflate som er flat og fin, og med god kjøling, sier Øystein Magnussen i Falken.

I fem-seks år har han ventet på ny bane på Leangen.

Vil ha hall

- Nå er vi ferdige med trinn én, og venter på trinn to som er å bygge inn skøytebanen slik at det blir en hall. Hvis vi får en hall, kommer Trondheim igjen til å bli en av de aller viktigste skøytebyene, sier han skråsikkert.

Rita Ottervik vil ikke svare på om og når det blir tak over Leangen hurtigløpsbane.

- Det vet vi ikke. Det må utredes først. Det må inn i prioriteringslista som bystyret skal vedta nå på vårparten, sier ordfører Ottervik, som er opptatt av at de har bygget et helårsanlegg for topp og bredde, skøyter og fotball og for folk flest.

Ny storhetstid for skøytebyen Trondheim

Tidligere NTNU-rektor Torbjørn Digernes er på plass som visepresident i skøyteforbundet. Han er også veldig fornøyd i dag.

- Høstsesongen røk i år på grunn av anleggsarbeidet. Men nå ser vi framover. Is på indre bane gir grunnlag for en mer allsidig bruk av anlegget på Leangen. Han har tro på at den nye banen på Leangen kan føre til en ny storhetstid for skøytesporten i Trondheim.

Trondheim skøyteklubb startet i 1876, og Trondheim var en av tre klubber, sammen med Oslo og Hamar som sto bak etableringen av Norges skøyteforbund i 1893.

Hjallis æresløp

I dag er det over 70 påmeldte til Hjallis æresløp som er aller første skøyteløp på den nye banen.

Ti år gamle Sigurd Holbø Dyrstad er en av de første løperne som konkurrer på den nye banen.

- Det var bra. Tidligere i vinter har jeg gått på skøyter på Vintervannet i Bymarka og på Fosen.

Les også: Skandalehallen havner i retten

Grunde Njøs trener de yngste

Fra Leinstrand finner vi tidligere skøyteløper Grunde Njøs som trener for de yngste,som er aldersgruppen under elleve år. Han ha med seg sønnen Gard på 8 år som har gått 2 løp på 100 meter.

Det ser veldig bra ut, sier Grunde Njøs om isen. Selv går han ikke så mye på skøyter mer og har ikke prøvd isen ennå.

Og Gard selv aner ikke hvorfor han begynte med skøyter.

- Men det er artig, sier han.