Søndag kveld opplevde mamma Silje Myran at minstejenta Michelle satte i et skikkelig hyl like før leggetid.

- Jeg sto på kjøkkenet da jeg hørte et hyl. Da hadde Michelle satt fast hånda i sprekken mellom døra og karmen. Det var ikke mulig å få ut hånda eller løfte vekk døra. Jeg ringte 113 og ambulansen kom hjem til oss, sier Myran til adressa.no.

Hånda hovnet opp

3-åringens hånd begynte etter hvert å hovne opp og hånda ble stadig mørkere. Brannvesenet ble også tilkalt til Byåsen i Trondheim og de kom raskt.

- Det ble først prøvd med såpe, men det måtte et brekkjern til for å få henne løs. Jeg er veldig takknemlig for at både ambulanse og brannvesen kom så raskt, sier hun.

Da det sto på som verst tok brannmann Stein Yttereng frem brannbamsen Bjørnis. Det er en maskot som Trøndelag brann- og redningstjeneste har brukt i noen år.

- Det hjalp veldig da Bjørnis dukket opp. Hun er stor fan av Bjørnis fra før av, og vi møtte ham på butikken dagen i forveien. Da hadde han lansert sitt eget brød, forteller Myran.

Ny bestevenn

Begge barna til Myran er veldig opptatt av blålys og sirener, og Bjørnis ble ikke noen mindre helt etter at han hjalp Michelle da hånda satt fast.

Bjørnis skrev om hendelsen på sin egen Facebook-side: «Hun ble veldig glad da hun så meg. Jeg fikk være igjen til henne mens de andre brannmennene dro tilbake til brannstasjonen. Nå ligger jeg under varm dyne og blir passet godt på.»

Mamma Myran forteller at Bjørnis har vært med på alt siden hendelsen. Michelle tok med bamsen til barnehagen, turntreningen og ut på middag.

- Hun er veldig opptatt av Bjørnis. Hun snakker ikke noe om at hun klemte hånda. Det gikk heldigvis veldig bra. En lege sjekket hånda, og den er helt fin igjen, forteller hun.

- Godt hjelpemiddel

Da Michelle la seg søndag kveld sa hun følgende:

- «Mamma, jeg elsker Bjørnis», gjenforteller Myran, som synes det er flott at brannvesenet har noe slikt på lager til barn som er involvert i skumle hendelser.

- Hun synes det var veldig stas å vise frem Bjørnis, og begge barna mine er veldig opptatt av brannsikkerhet.

Fagleder Stein Yttereng ved Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at Bjørnis er et veldig trivelig og effektivt konsept.

- Når barn er i en situasjon som kan oppleves skremmende, er det viktig å få oppmerksomheten vekk på noe annet. Bjørnis er et godt hjelpemiddel, både på kort og lang sikt.

Deler ut Bjørnis

- Sterke inntrykk som barn kan bli utsatt for i for eksempel en brann eller ulykke, fester seg ikke til hjernen dersom de har fokuset på bamsen i stedet, sier han.

Han har hatt gleden av å dele ut Bjørnis 2–3 ganger i forbindelse med utrykninger.

- Det er alltid veldig koselig, og vi ser at det hjelper, sier han.

Storebror Adrian Nathaniel (5) viser gjerne hvor lillesøsteren klemte hånda i baderomsdøra. Foto: glen musk
Michelle og Bjørnis har blitt bestevenner, og brannbamsen er med overalt. Også i senga. Foto: PRIVAT